open-navfaktor-logo
search
Porazni podaci
Jelena Trivić: Dug entiteta RS je skoro sedam milijardi KM
PDP-ova zastupnica je izjavila da je prosječan priliv stranih investicija u protekle četiri godine oko 120 miliona KM, što je, dodaje, na nivou statističke grešk
03.08.2019. u 14:06
get url
text
Jelena Trivić

Zastupnica PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Jelena Trivić tvrdi da je ukupan dug tog bh. entiteta skoro sedam milijardi KM, a ne 5,8 milijardi.

Govoreći o aktuelnoj ekonomskoj situaciju u entitetu RS, Trivić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci kazala da "vlast u RS-u ne uključuje dug zdravstvenog sistema koji prelazi milijardu KM".

- Ukupno dugovanje javnih zdravstvenih ustanova u 2015. godini iznosilo je 513 miliona KM, a sa 31. martom ove godine iznosi 631 milion KM. Kada uključimo dugovanja Fonda zdravstvenog osiguranja, to znači da zdravstveni sistem ima dug koji prelazi milijardu KM - pojasnila je Trivić.

PDP-ova zastupnica je izjavila da je prosječan priliv stranih investicija u protekle četiri godine oko 120 miliona KM, što je, dodaje, na nivou statističke greške. Kazala je i da podaci Poreske uprave ukazuju da su u tom bh. entitetu zaposlena 251.252 radnika, a za 37.000 nisu uplaćivani doprinosi za zdravstveno osiguranje.

Ona smatra da "vlast mora da rješava ove probleme, a ne da se bavi općim političkim temama od kojih niko nema koristi".

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da će Perica Bundalo biti smijenjen sa mjesta šefa Kluba zastupnika i da će ona zauzeti njegovo mjesto, Trivić je rekla da to prije Glavnog odbora PDP-a neće komentirati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.