open-navfaktor-logo
search
Crvena, zelena ili smeđa
Jednostavni recepti: Zašto trebamo jesti leću
Crvena, zelena ili smeđa, bez obzira na vrstu, leća je veoma zdrava, nije je teško pripremiti te bi se svakako trebala naći na vašem meniju.
07.03.2020. u 14:50
get url
text

Odlična je za pripremu variva, salata, priloga, puna je dijetalnih vlakana te je veoma hranjiva.

Zbog visoke nutritivne vrijednosti i sa malo kalorija, odličan je dodatak prehrani.  Iako se od vrste do vrste leće nutritivni sastav može malo razlikovati, u principu je veoma sličan.

Stručnjaci navode da se 200 grama leće sadrži 230 kalorija, 39,9 grama ugljikohidrata, a od toga 15,6 grama dijetalnih vlakana. Zatim 0,8 grama masti, 17,9 grama proteina, 22 posto od preporučene doze tiamina, 90 posto od preporučene dnevne doze folata, 37 posto od preporučene dnevne doze željeza, zatim kalij, fosfor, cink, mangan.

Zbog svog nutritivnog sastava, leća može pružiti određene zdravstvene dobrobiti, jer smanjuje holesterol u krvi, sadrži visoku dozu topljivih vlakana. Smanjenjem nivoa holesterola u krvi smanjujete rizik od moždanog udara i srčanih bolesti.

Leć aje veliki izvor magnezija i flolata, te pospješuje rad srca.

Pomaže i kod probave, jer netopljiva dijetalna vlakna u leći pomažu kod problema s probavom i podržavaju raznovrsnu crijevnu mikrofloru. 

Bogata je proteinima, a od svih mahunarki i orašastih plodova leće sadrže najveću količinu proteina. Čak 26 posto nutrijenata u leći otpada na proteine što je čini idealnim izborom za vegane i vegetarijance.

Iako leća obuhvata sve korisne hranjive tvari poput vlakana, proteina, minerala i vitamina, i dalje ima nisku kaloričnu vrijednost i ne sadrži gotovo nikakve masnoće.

Uglavnom se vrste leće razlikuju u boji i vremenu kuhanja.

Zelena leća se najduže kuha, više od 45 minuta. Ali ima čvrstu teksturu čak i nakon kuhanja što je čini idealnom za salate. Crvena leća se kuha oko 30 minuta.

Namakanjem leće se smanjuje vrijeme kuhanja i povećava probavljivost. 

Jednostavna salata od leće

Za ovaj recept potrebno je:

2 šolje zelene leće,

2 čehna bijelog luka

2 lovorova lista,

½ kašike senfa,

½ kašike soli,

2 kašike sirćeta,

6 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja,

2 srednje krastavice,

2 šoljice maslina,

1 šoljica svježe metvice,

1 šoljica fetta sira.

Priprema:

U velikoj posudi pomiješajte leću, bijeli luk, lovorov list i prelijte vodom dok ne prekrije smjesu za 5 centimetara.

Kuhajte dok ne proključa, onda smanjite temperaturu i lagano kuhajte oko 15 minuta.

Procijedite i izvadite lišće i bijeli luk.

Kada se leća hladi napravite umak. U manjoj posudi pomiješajte senf, so i sirće te pomiješajte s maslinovim uljem dok ne dobijete emulziju.

U hladnu leću dodajte krastavice, masline, sir i metvicu. Dodajte umak i pomiješajte.

Varivo od crvene leće

Sastojci:

2 šoljice crvene leće,

1/3 šoljice ječma,

10 šoljicaa povrtnog temeljca,

1 glavica luka,

2 mrkve,

2 stabljike celera,

1 čehno bijelog luka,

800 ml pardajz pirea

So, biber, prstohvat crvene paprike, lovorov list.

Priprema:

U veći lonac dodajte malo ulja, stavite nasjeckani luk i usitnjeni bijeli luk. Zagrijavajte na laganoj vatri dok ne omekšaju. Potom dodajte nasjeckanu mrkvu, celer i pržite kratko.

U lonac dodajte povrtni temeljac, leću, ječam, paradajz pire te ostale začine i ostavite da se kuha. Svakih 10-tak minuta promiješajte i provjeravajte jesu li leća i ječam kuhani.

Crvena leće se kuha nekih 30-tak minuta stoga pripazite da se ne raskuha.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.