open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EURO
Jednosmjerna ulica umjesto derbija večeri, Lukakuov "šamar" Ibrahimoviću, Srbija sigurna na startu
Širom Startog kontinenta nastavljene su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fudbalu.
24.03.2023. u 22:42
get url
text

Dueli prvog kola večeras su odigani u grupama B, E, F i G.

Derbi večeri i najzanimljiviji dvoboj, barem na papiru, trebao se igrati između Francuske i Nizozemske, ali okršaj Parizu više je ličio na jednosmjernu ulicu. Viceprvak svijeta trijumfovao je rezultatom 4:0, a sve je riješeno u prvoj polovini prvog poluvremena. Griezmann je u drugoj minuti donio Francuskoj prednost, na 2:0 je u osmoj minuti povisio Upamecano, a u 21. minuti Mbappe je pogodio za 3:0. Mbappe je drugim golom na meču u 88. minuti postavio konačan ishod. Depay je u nadoknadi vremena promašio penal i propustio priliku da Nizozemska ublaži poraz.

U sklopu grupe B igrali su još Gibraltar i Grčka, a slavili su gosti rezultatom 0:3.

Češka je u grupi E savladala Poljsku sa 3:1, dok su Moldavija i Farski Otoci remizirali rezultatom 1:1.

Belgija je bila ubjedljiva na gostovanju kod Švedske slavivši sa 0:3 u sklopu grupe F. Šveđanima nije pomogao ni Zlatan Ibrahimović koji je zaigrao od 73. minute. Kod gostiju je briljirao Romelu Lukaku, egzekutor hat-tricka (35., 49. i 83. minuti). U istoj grupi je Austrija bez većih problema izašla na kraj sa Azerbejdžanom slavivši sa 4:1.

Srbija je u meču grupe G u Beogradu nadigrala Litvaniju 2:0 golovima Tadića i Vlahovića, dok je u ranijem terminu Crna Gora kao gost bila bolja od Bugarske rezultatom 1:0.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.