open-navfaktor-logo
search
Naučnici ih pratili
Jednojajčani blizanci u eksperimentu: Jedan jeo vegansku hranu, drugi meso, evo kako se to odrazilo na njih
Jednojajčani blizanci Hugo i Ross Turner odlučili su provesti eksperiment vezan za svoj način prehrane. Hugo je naime, 12 sedmica jeo samo vegansku hranu, dok se Ross držao prehrane bogate mesom, a promjene na njihovim tijelima pratio je tim naučnika sa londonskog King's Collegea.
04.06.2020. u 18:09
get url
text

Tokom eksperimenta naučnici su mjerili promjenu njihove težine, nivoa holesterola i mišićne mase.

Obojica su za to vrijeme trenirali u teretani pet do šest puta sedmično, a pazili su da obroke pripremaju tako da unose gotovo identičan broj kalorija.

 

Na kraju eksperimenta pokazale su se bitne razlike u njihovom fizičkom stanju.

Prije nego što je izbacio meso iz prehrane, Hugo je bio težak 83,9 kilograma i imao je 13 posto masnoće u tijelu. Na kraju eksperimenta imao je 82,1 kilogram, postotak masnoće u tijelu mu se smanjio na 12 posto.

Također mu je pao nivo holesterola, piše Insider. Ispričao je da je imao više energije nego prije promjene načina prehrane.

 

- Moj mentalni fokus bio je puno bolji dok sam bio na veganskoj dijeti. Nisam osjećao popodnevni pad energije - rekao je Hugo.

To je objasnio promjenom međuobroka. Budući da keks i čips, koje je inače jeo, nisu spadali u vegansku prehranu, zamijenio ih je voćem i orašastim plodovima.

Ross je eksperiment počeo sa težinom od 79,4 kilograma i 13 posto masnoće. Tokom eksperimenta dobio je četiri i po kilograma mišićne mase i 1,8 kilograma masnog tkiva.

 

Na kraju eksperimenta imao je 85,7 kilograma, a postotak masnoće mu se podigao na 15 posto.

Nivo holesterola mu se nije promijenio.

Eksperiment je trajao prilično kratko u poređenju sa drugim studijama vezanim za prehranu, a blizanci su potvrdili da bi eksperiment voljeli ponoviti u trajanju od šest ili 12 mjeseci kako bi dobili tačnije rezultate.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.