open-navfaktor-logo
search
Nije ni pokušao kočiti
Jedno vrijeme provela u komi: Brčak autom teško povrijedio djevojčicu na pješačkom prijelazu
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv četrdesetogodišnjeg Brčaka Mirze Dedića zbog sumnje da je prije mjesec i po u blizini tehničke škole u ovom gradu izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povrijeđena učenica.
25.11.2020. u 15:39
get url
text

Kako su, navodeći inicijale osumnjičenog, saopćili iz brčanskog Tužilaštva, on je zbog kršenja saobraćajnih propisa optužen za ugrožavanje javnog saobraćaja kojim je djevojčica, uz gubitak svijesti, zadobila teške i po život opasne povrede.

- M. D. se tereti da je 7. oktobra, oko 7 sati, vozeći se automobilom "citroen xara" ulicom Reisa Džemaludina Čauševića prema zgradi Doma zdravlja propustio obratiti pažnju na djecu, koja su se kretala pješačkim prijelazom prema srednjoj tehničkoj školi. Sumnja se da, pri brzini od oko 52 kilometra na sat, on uopće nije niti preduzeo radnju kočenja kojom je mogao izbjeći nalet automobila u tijelo malodobne pješakinje, koja se kretala duž obilježenog pješačkog prijelaza - navode iz Tužilaštva.

U ovoj saobraćajnoj nesreći, 15-godišnja učenica zadobila je teške povrede zbog kojih je izvjesno vrijeme nakon nesreće i tokom bolničkog liječenja bila bez svijesti.

- U saradnji s Policijom Distrikta, Tužilaštvo je sprovelo intenzivnu i sveobuhvatnu istragu tokom koje su odmah zabilježeni tragovi na mjestu saobraćajne nesreće, a ubrzo potom uzete izjave svjedoka očevidaca i sprovedena saobraćajna i medicinska vještačenja. Istragom je nesporno utvrđeno kršenje elementarnih saobraćajnih propisa u upravljanju vozilom od osumnjičenog, koje je za posljedicu imalo prouzrokovanje saobraćajne nesreće i povređivanje malodobne učenice - navodi se u optužnici podignutoj nakon nepuni mjesec i po.

Optužnicu protiv Dedića za krivično djelo ugrožavanja javnog saobraćaja Tužilaštvo je dostavilo na daljnji postupak Osnovnom sudu Distrikta, gdje je i potvrđena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.