Jedno od rješenja: Rukometni savez BiH seli u RS?

objavljeno: 03.02.2018. u 14:19

U iščekivanju odluke Evropske rukometne federacije (EHF) o spornoj utakmici između BiH i Švajcarske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, bh. rukomet se nalazi u bezizlaznoj situaciji.

Pod znakom pitanja je nastavak prvenstva BiH, a samim time i opstanak Rukometnog saveza BiH.

I oni koji ne prate rukometna dešavanja već su dobro upućeni u priču o famoznom ID broju zbog kojeg se RSBiH nalazi pred gašenjem. Račun je blokiran, a tako će biti dok god RSBiH nosi postojeći ID broj "starog" Saveza, dugovanja rastu iz dana u dan, a konačni epilog se ne nazire.

Sudbina bh. rukometa bit će jasnija 10. februara, za kada je zakazana sjednica Izvršnog odbora RSBiH.

- Moguće je da svi podnesemo ostavke, sve su opcije u igri, jer očito je da bh. rukomet nikoga ne zanima. Meni je, iskreno, sve ovo dosadilo, preveliko je ovo opterećenje za mene, govorim u lično ime, ja više ovako ne mogu - rekao je za Nezvisne predsjednik RSBiH Amir Zahirović.

ID broj je RSBiH ove samo u 2018. godini koštao pola miliona KN tvrdi Zahirović.

- Do decembra prošle godine smo mogli vratiti trećinu dugova, umjesto toga smo blokirani. Nije više toliko problem ID broj, nego nezakonito djelovanje Saveza od 1994. godine. Dakle, pravno neusklađeni savez je veći problem nego dugovanja. Zasuti smo sudskim rješenjima i tužbama. Ne znam, jedna od opcija je i odlazak u Republiku Srpsku - kazao je Zahirović.

Novoformirani RS BiH (2017) je od Poreske uprave Federacije zatražio novi ID broj, ali je dobio negativan odgovor, jer "stari" RSBiH nikada nije bio zaveden u Ministarstvu pravde niti odjavljen u PU FBiH. Pošto novi RSBiH nosi isto ime, on ne može dobiti novi ID broj.