open-navfaktor-logo
search
Utakmica kultnog statusa
Jedni su se radovali, drugi tugovali: Prošle su 23 godine od najvažnijeg duela Želje i Sarajeva
Malo koji pogodak postignut na fudbalskim terenima Bosne i Hercegovine, otkako je naša domovina stekla nezavisnost, ima tu težinu kao gol koji je na današnji dan prije tačno 23 godine postigao Hadis Zubanović.
05.06.2021. u 08:55
get url
text

Bio je to gol iz 90. minute finalnog susreta play-offa za prvaka Bosne i Hercegovine između Željezničara i Sarajeva, gol koji je klubu sa Grbavice donio prvu titulu šampiona naše Bosne i Hercegovine, gol kojem je na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase", koji se tada još zvao Koševo, svjedočilo 40.000 navijača, gol koji nije zaboravljen ni nakon više od dvije decenije!

- Pehlivanović, evo kontranapada, evo velike prilike, stopostotna šansa, 1:0 vodi Željezničar. Devedeseti minut susreta, Željo vodi 1:0. Eksplodirao je sada Olimpijski stadion Koševo - bile su riječi Sabahudina Topalbećirevića, tada komentatora na BHT-u i velikog zaljubljenika u bordo boju.

Poslije devet sekundi pauze u prijenosu, Baho je konstatovao:

- Tako je to u fudbalu, tako je to u derbijima Sarajevo - Željezničar. Evo pogledajte, Zubanović je strijelac.

Golu Zubanoviću i samom finalu prethodili su veliki "pregovori" tadašnjeg NSBiH i UEFA-e, a sve kako bi timovi iz BiH mogli nastupati u evropskim takmičenjima. Da bi dobili dozvolu za ulazak u takmičenja pod organizacijom UEFA-e, tada su se morale riješiti nesuglasice i formirati zajednički N/FSBiH i zajedničku ligu iz koje bi klubovi kroz plasman osigurali nastup u takmičenjima pod okriljem UEFA-e.

Nakon dugih pregovora u sezoni 1997/1998 dogovoren je prvi play-off za prvaka BiH, s namjerom da se od naredne sezone započne sa zajedničkom ligom na prostoru cijele BiH. Međutim, u posljednji trenutak FSRS se povukao iz dogovora, tako da su u odigravanju nastupili samo klubovi iz NSBiH i NSHB.

Timovi su bili podijeljeni u dvije grupe, Sarajevo (Željezničar, Zrinjski i visočka Bosna) i Mostar (Sarajevo, Široki Brijeg i Čelik).

Željezničar je pobjedama nad visočkom Bosnom i Zrinjskim bio najbolji u svojoj grupi, dok se Sarajevo pobjedom protiv Širokog Brijega i remijem sa Čelikom plasiralo u finale, sve drugo je historija koja se spominje i o kojoj se u bh. prijestolnici priča i raspravlja i dan-danas.

U susretu u kojem je Sarajevo bilo bolji rival, kontrolisalo igru, stvaralo šanse, Željo je pobijedio. Možda neke nove generacije neće znati te podatke, detalje i finese, ali će u historiji bh. fudbala pored sezone 1997/1998 zauvijek kao ime šampiona ostati upisano FK Željezničar.

FK Sarajevo - FK Željezničar 0:1 (0:0)
Stadion: Koševo. Gledalaca: 40.000. Sudije: Lutz Michael Fröhlich, Frank Schumacher, Markus Scheibel (Njemačka). Strijelac: 0:1 - Zubanović (90).
ŽELJEZNIČAR: Gušo, Hurić, Burek (Pehlivanović), Kunić, Biščević, Mulaosmanović (Buljubašić), Fatić, S. Žerić (Šopović), Gredić, Vazda, Zubanović.
SARAJEVO: Dedić, Beganović, Hošić, Hadžispahić, Smiječanin, Selimović, Valentić (Čenan), Ihtijarević (Zahirović), Gogalić, Avdić, Granov (Begić).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.