open-navfaktor-logo
search
Portugalska galija
Jedna od najotrovnijih životinja pojavila se u Jadranu, može i ubiti
Portugalska galija, odnosno portugalska lađica koja spada u skupinu žarnjaka, ali nije meduza, jedna je od najotrovnijih životinja na svijetu
23.09.2018. u 20:38
get url
text
Portugalska galija


Živi na površini mora, doseže veličinu od 28 do 30 centimetara, čovjeku može dodirom nanositi strašnu bol, a može dovesti i do srčanog udara i posljedično smrti, piše Glas Istre. Nedavno je u talijanskim medijima odjeknula vijest da se pojavila na obalama regije Puglia, između gradova Pescare i Barija.

Opasna portugalska lađica, naučnog imena Physalia physalis, tropska je morska vrsta, koja može biti i smrtonosna, zbog čega su stručnjaci odmah upozorili ljude da se udalje čim je vide. Izuzetno je atraktivna, odmah privlači ljude, pogotovo najmlađe kupače, što može biti veliki problem. Prije nekoliko godina u Italiji je zabilježen i smrtni slučaj žene koja je dirala portugalsku galiju.

Ta životinja do sada je uočena i duž španjolske obale, na poznatoj Costa del Sol, u vodama grada Malage, u Francuskoj, a sada, eto, i na istočnim obalama Italije. Iako je riječ o još uvijek premalo poznatoj vrsti, činjenica je da je unijela određen nemir i među žitelje, turiste, ali i među stručnjake koji ističu da se u posljednjoj deceniji njeno pojavljivanje udeseterostručilo.

To se pripisuje globalnom zatopljavanju, pa shodno tome i zagrijavanju mora, zbog čega se tropske vrste pomiču prema sjeveru, ali i balastnim vodama, koje izbacuju veliki brodovi, a s kojima dolaze i te razne tropske i uglavnom invazivne vrste. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.