open-navfaktor-logo
search
Fazlić potvrdio
Jedinstvo će ipak igrati protiv Tomislava, dogovoreno privremeno rješenje problema
Prvotimci Nogometnog kluba Jedinstvo iz Bihaća igrat će sutrašnju prvoligašku utakmicu sa Tomislavom, koja je prethodno dovedena u pitanje zbog dugovanja klupske uprave prema igračima i stručnom štabu.
29.10.2021. u 17:13
get url
text

Igrači trenutno trinaestoplasiranog tima u Prvoj ligi Federacije BiH prvo su zbog neisplaćenih plata prestali redovno trenirati, a ove sedmice su svoj protest iskazali i najavom bojkota predstojećeg ogleda u okviru 12. kola Prve federalne lige.

Iz Gradske uprave Bihać danas je ipak poručeno kako će u kratkom vremenskom periodu biti osiguran potreban iznos novca, te da se ligaško takmičenje ne smije prekidati.

VEZANI TEKST - Jedinstvo u teškoj situaciji, igrači zbog dugovanja ne žele igrati protiv Tomislava

- Dogovorili smo barem privremeno rješenje naših problema i bit će ispunjeni trenutni zahtjevi igrača. Sutra ćemo sigurno istrčati na teren. Dat ćemo sve od sebe da upišemo i tri nova boda, odnosno da s našim navijačima slavimo pobjedu - potvrdio je fudbaler bihaćkog Jedinstva Sinan Samardžić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić naglasio je da Nogometni klub Jedinstvo već godinama doslovno egzistira na osnovu sredstava dobijenih iz gradskog budžeta i da će Gradska uprava Bihać i ovaj put premostiti financijski problem koji je doveo u pitanje nastavka takmičenja u Prvoj ligi Federacije BiH.

- Nogometnom klubu Jedinstvo je u ovoj godini iz gradskog budžeta već prebačeno 190 hiljada KM. Lično sam posredovao u razgovorima s donatorima i sponzorima, kroz koje je osigurano još 50 hiljada maraka. Tako je već godinama, jer ovaj klub preživljava na osnovu sredstava iz gradskog budžeta. Nije uopšte upitno da ćemo i ovaj put osigurati potreban novac, ali nećemo više tolerisati ucjene i ovakav način komunikacije i ophođenja. Dakle, sutrašnja utakmica se mora igrati i novac će uskoro biti obezbijeđen. Ukoliko igrači sutra ne iziđu na teren i ne odigraju poštenu utakmicu, Jedinstvo više od Grada Bihaća neće dobiti ni marke, bez obzira na posljedic - kazao je bihaćki gradonačelnik Fazlić.

Dodao je i kako će se uskoro morati potražiti funkcionalniji sistem održavanja i financiranja kluba, s obzirom da je prema njegovim riječima nemoguć organizacijski i rezultatski iskorak isključivo budžetskim sredstvima.

- Grad Bihać je vjerovatno među rijetkima u Bosni i Hercegovini koji izdvaja stotine hiljada maraka za funkcionisanje nogometnog kluba. Zaista se trudimo podržati Nogometni klub Jedinstvo, sačuvati tradiciju, omogućiti razvoj mladih talentovanih nogometaša, ali apsolutno je jasno da je to nemoguće kvalitetno raditi isključivo budžetskim sredstvima. Neophodno je naći adekvatnije, kvalitetnije rješenje, kako je uostalom već urađeno u mnogim bosanskohercegovačkim klubovima. Naravno, prvenstveno mislim na neki vid privatnog vlasništva ili upravljanja - riječi su gradonačelnika Bihaća.

Iako se članovi Uprave kluba još uvijek nisu službeno očitovali, gradonačelnik i fudbaleri potvrdili su barem privremeno rješenje egzistencijalnog problema prvoligaša iz grada na Uni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.