open-navfaktor-logo
search
Kopaonik
Jedinstveno jezero sa plovećim ostrvcima
Smeteško jezero postaje sve posjećenija turistička atrakcija
22.09.2018. u 11:36
get url
text

U podnožju turističkog centra Kopaonik, na zapadnoj strani planine, nalazi se Semeteško jezero i na njemu prirodni fenomen "plutajuća ostrvca". Mogućnost da se provozate na plovećem ostrvu je jedinstvena na Balkanu.

Jezero sa "plutajućim ostrvcima" predstavlja fenomen koji se vrlo rijetko sreće u svijetu. Ovo prirodno bogatstvo iskorišteno je kao turistička atrakcija.

Semeteš, selo gdje se nalazi istoimeno neobičo jezero, udaljeno je petnaestak kilometara od Raške i pet kilometara od turističkog centra Kopaonik, uz granicu s Leposavićem, koji pripada Kosovu.

{$galerijaFotografija}

Semeteš nije u sastavu Nacionalnog parka prirode Kopaonik, ali je kao dio jedinstve turističke ponude sve posjećenija i sve poznatija destinacija, pogotovo za one koji tokom ljeta dolaze na Kopaonik. Nezaobilazno je mjesto planinara, avanturista i prirodnjaka. Ovo mjesto je postalo i jedna od glavnih lokacija za fotografisanje mladenaca iz Raške, Leposavića, Mitrovice, Novog Pazara i drugih mjesta.

Semeteško jezero se nalazi na 900 metara nadmorske visine, na obroncima planine Kopaonik i najveće je urvinsko jezero na tom području gdje postoje još dva mala. Do njega je najlakše doći asfaltiranim putem iz pravca Raške, prije Rudnice, nakon skretanja lijevo sa magistralnog puta Raška - Kosovska Mitrovica. Smješteno je ispod visa Čukara na teritoriji općine Raška, kružnog je oblika, prečnika oko 80 metara i dubine do 10 metara. Prosječna temperatura vode je 10 stepeni Celzijusa, a tokom ljeta i do 20 stepeni. Jezero je obraslo ševarom i drvećem, a u jednom dijelu, pored restorana i sadržaja za goste, nalazi se mala plaža.

Glavna atrakcija na jezeru su "ploveća ostrvca" koja se, usljed drveća i rastinja na njima, kreću kada ima vjetra ili uz pomoć vesala.

Zoran Leštanin iz Semeteša ističe da su ranije bila četiri "plutajuća ostrva" te da se dešavalo da je na jednom ostrvu moglo da stane i po sedamdeset osoba.

Kako u šali ističe, sve priče o pojavi aždaje i neke nemani su samo "babske priče" koje ne treba nikoga da plaše i da je najbolje da posjetioci dođu i sami se uvjere u prirodne ljepote ovog mjesta.

Narodne legende

- Ploveća ostrva su atrakcija, ali ima niz zanimljivih svari koje se ovde mogu vidjeti. Ostrva se kreću po svojoj volji, a može i da se stane na ostrva i da se vesla. Zanimljivo je - kazao je on.

Slaže se da je Semeteško jezero sve poznatije i atraktivnije za turiste i da se oni koji dođu neće pokajati.

Jedna od narodnih legendi koja se vezuje za nastanak jezera je da je ovdašnji pop obavljao vršidbu žita na dan kada se inače u hrišćanskom kalendaru ne radi ta vrsta posla, i potonuli su u zemlju pop, konj i kola i na tom mjestu je izbila voda i nastalo je jezero.

- Jedna od tih legendi je da je pop vrhao na dan Svetog Ćiriha, narod mu rekao nemoj da vršeš, on je rekao, neka Ćirih ćiriče, ja ću da vršem. U to je potonuo i pop i konj i obreo se u Popovom polju i tako se i nazvalo mjesto Popovo polje", ispričao je Zoran.

Bez vodiča, vožnja na ostrvu nije bezbjedna. Ostalo je još nekoliko ostrva, pa se dešava, da zbog njihovog očuvanja, vožnja ostrvima bude ograničena ili u nekom periodu zabranjena.

Ronioci koji su istraživali dno, pronašli su otvor na dnu jezera. U njega se ulivaju podzemne vode, ističe rječica, tako da se nivo vode ne mijenja. Jezero je zelene boje, poribljeno, a nekada je, kako su istakli mještani, bilo svjetlije.

Vrsta repatog vodozemca triton ili daždevnjak, vodenjak je starosjedilac jezera i endemska vrsta na Balkanu.

Vidikovac Slap

Na par kilometara od jezera, prema Pančićevomm vrhu, nalazi se vidikovac Slap sa kojeg se pruža pogled na sjever, prema Šumadiji, jug, prema Kosovu, i zapad, prema Sandžaku i Crnoj Gori.

Da ste sigurno na tom mjestu saznaćete pošto ugledate, neposredno prije vidikovca, na komadu drveta ispisanu poruku "Divljina koja će vas pripitomiti". Sa te kote horizont se pruža ka vrhovima Rogozne, Komova, Ninaje, Hajle, Prokletija. U blizini su vodopadi nastali od rječica i potoka koji se spuštaju niz obronke Kopaonika i dalje prema slivu Ibra.

Vidikovac Slap se nalazi na makdamskom putu prema Pančićevom vrhu. Tuda se može proći terenskim vozilom i, za ljubitelje prirode i fotografije, na području bogatom mineralima, obraslom rastinjem i šumom, koje obiluje florom i faunom, zapaziti u ovo doba godine poseban kolorit.

Za pješake i alpiniste sa vrha Kopaonika do Semeteškog jezera postoji markirana pješačka staza kojom se do cilja stiže za 4-5 sati laganog hoda. U neposrednoj blizini staze, na 1.030 i 1.050 metara nalaze se još dva mala uvalska jezerca.

Smeteško jezero
1 od 42
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.