open-navfaktor-logo
search
Imenovanja
Jedini "stručnjak" iz SDA koji je unaprijeđen: Kako je Terović iz Civilne zaštite prešao u Tržnice
Novi-stari direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Tržnice-pijace je Jasmin Terović.
08.05.2021. u 09:49
get url
text

Terovića je na ovu poziciju imenovala Vlada Kantona Sarajevo, a nakon provedenog konkursa koji je bio raspisan početkom marta 2021. godine.

Podsjećamo, Terović je još zvanično član SDA, pa je njegovo imenovanje na ovu poziciju neobično naročito kada se zna da je sada SDA opozicija, te da je na vlasti koalicija ili Vlada "Trojke, koju čine SDP, Naroda i pravda i Naša stranka, koji su sasjekli sve kadrove imenovane odlukama Nenadićeve vlade.

VEZANI TEKST - Ostavke u Izvršnom odboru SDA KS: Hoće li se Terović i Skaka povući i sa pozicija u općinskim odborima?

Kako nezvanično saznajemo, Tržnice-pijace su podjelom resora između stranaka i zastupnika koji čine većinu pripale u to vrijeme samostalnim zastupnicima Aljoši Čampari i Admeli Hodžić, te da je navodno upravo Čampara svog dojučerašnjeg stranačkog kolegu predložio na ovu funkciju.

Teroviću je, podsjećamo, 23. oktobra 2019. godine istekao mandat na mjestu direktora ovog kantonalnog preduzeća, a na tu poziciju je nakon njega imenovan Alija Hodžić, član Nezavisne bosanskohercegovačke liste Ibrahima Hadžibajrića koja je ranije činila vlast u KS.

U razgovoru za Faktor nakon isteka tog mandata Terović je kazao da se nije ni prijavio na konkurs za izbor direktora jer je znao da je ovo mjesto pripalo NBL-u.

- Čini mi se da je na konkurs za izbor novog direktora pristigla jedna prijava, a konkurs je zatvoren prije nekoliko dana. S obzirom na to da je ovo mjesto pripalo NBL-u, ja se nisam prijavio jer je već dogovoreno da na to mjesto dođe neko iz te stranke – kazao je Terović ranije za Faktor.

Postavlja se pitanje kako se Terović sada ipak odlučio prijaviti na konkurs s obzirom na raspodjelu direktorskih pozicija vladajuće većine, a da tu nema stranke iz koje on dolazi i koja je opozicija, i njegovo iskustvo da se direktorske pozicije dijele isključivo na osnovu stranačke pripadnosti.

Terović je u izjavama za neke medije kazao da je on i dalje član SDA, ali da je "na konkursu bio jedini kandidat i da je on izabran".  

Terović je prije imenovanja na mjesto direktora u Tržnicama bio direktor Kantonalne uprave civilne zaštite, a na njegovo mjesto imenovan je Dženan Brkanić, kandidat Naroda i pravde za načelnika Općine Vogošća na Lokalnim izborima 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.