navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nutricionisti savjetuju

Jedete više, a mršavite: Znate li zašto je ova dijeta sve popularnija?

Jedete više, ne osjećate glad i još mršavite? Zvuči zaista nestvarno, ali stručnjaci tvrde da na tom principu funkcioniše tzv. volumetrijska ili volumetriks dijeta, proglašena drugom najpopularnijom dijetom ove godine.

Objavljeno: 27.01.2020. u 12:37
get url
text

Stručnjaci ističu da je neprijatan osjećaj gladi osnovni krivac za to što tek rijetki uspiju da istraju u dijeti.

Riječ je o režimu ishrane koji je još 2000. godine osmislila američka nutricionistkinja Barbara Rols, profesorica s Univerziteta Pensilvanija. Glavna odlika te dijete je to da se jede više, a ne manje.

Osnovno načelo na kojem se temelji ta dijeta je postizanje dugoročnog osjećaja sitosti. To je moguće unošenjem veće količine hrane, ali uz uvjet da je u pitanju niska energetska vrednost (kcal/g). Naime, što je energetska gustina namirnica niža, to unosimo manji broj kalorija, pa su dozvoljeni obilniji obroci, bez straha od gojenja.

Uz takvu ishranu unosite znatno manje masnoća, a obiluje vlaknima i bjelančevinama neophodnim za osjećaj sitosti. Rezultati nisu izostali. Uz obilne obroke i osjećaj sitosti kilogrami su se zaista istopili, a izostao je i neželjeni jo-jo efekt.

Ali naravno, to se ne odnosi na sve namirnice jer se u prvi plan stavljaju one koje sadrže mnogo vode, kao što su supe, variva i salate. Zahvaljujući takvom načinu ishrane, ljudi osjećaju sitost i nisu nervozni zbog gladi.

Volumetrijska dijeta dozvoljava obilnije obroke, ali bez straha od gojenja. Tako, na primjer, dnevno možete da pojedete pet punih tanjira povrća – u obliku salata ili variva. Također, ova dijeta daje prednost integralnim namirnicama, povrću koje obiluje vodom i nemasnim mliječnim proizvodima.

Preporučuje se i konzumiranje pića bez kalorija, ali i redovno vježbanje. Treba naglasiti da nisu sve visokokalorične namirnice loše jer mnoge sadrže puno kalorija i masnoća neophodnih za zdravlje, poput orašastih plodova, sjemenki, avokada ili ribe.

Pošto voda s jedne strane smanjuje glad, a s druge strane povećava energiju, osobe na ovoj dijeti trebalo bi da tokom dana na prazan želudac popiju veliku čašu vode, a ukupno najmanje dvije litre vode.

Treba naglasiti da ova dijeta ne djeluje preko noći, ali je na duže staze navodno delotvorna, a navodno je dobra i za zdravlje srca i krvnih sudova.

Nutricionisti ističu da ova dijeta nije klasična restriktivna dijeta, nego se radi o promeni navika u ishrani, čime se sprečava povratak neželjenih kilograma, dok poznavanje energetske gustine namirnica pritom značajno doprinosi osjećaju sitosti.

Treba naglasiti da, ako očekujete brze i velike rezultate, ova metoda mršavljenja nije za vas. Dijeta bolje funkcioniše uz uvođenje laganh vježbi i više kretanja, objavio je tportal.hr