Jedemo li zaraženo brazilsko meso preliveno askorbinskom kiselinom?

objavljeno: 06.04.2017. u 17:24

Vodeći brazilski proizvođači mesa i mesnih prerađevina miješali su meso kojem je istekao rok trajanja, često zaraženo salmonelom, sa "svježijim" mesom i drugim jeftinijim proizvodima, prelijevali ga askorbinskom kiselinom i potom ga izvozili u Evropu.

Velikim količinama otopljenog sintetičkog vitamina C prikrivali su izgled pokvarenog mesa i prerađene hrane, otkriveno je u dvogodišnjoj operaciji "Carne Fraca" koju je brazilska savezna policija provela u sedam tamošnjih saveznih država u kojima se proizvodi najviše govedine.

To je ovih dana diglo na noge sve sanitarne službe EU-a. Istraga brazilske policije je otkrila ozbiljne prijevare i korupciju u tom sektoru, zbog čega se potencijalno opasni proizvodi plasiraju u lanac snadbijevanja hranom. Istražioci su otkrili da je inspektorima plaćano da okrenu glavu tokom kontrole mesa i mesnih prerađevina.

Koliko je ovakve zaražene govedine eventualno uvezeno u Bosnu i Hercegovinu nije poznato. Prema službenim podacima koje je prikupila Vanjskotrgovinska komora BiH, ove godine u BiH je iz Brazila uvezeno oko 27 tona mesa i drugih klaničkih proizvoda za jelo, a ukupno u posljednje tri godine oko 100 tona.

Koliko je takvog mesa izvezeno u druge države Evrope pa poslije toga kao neprerađeno ili prerađeno uvezeno iz tih zemalja u BiH teško je kazati. Ono što se zna je da mnogo veće količine brazilskog mesa uvoze susjedne zemlje, koje se tamo prerađuju i potom se dalje plasiraju na tržište BiH.

Agencija za sigurnost hrane BiH u nadležnim laboratorijama svake godine ispita na hiljade uzoraka hrane koja je već na tržištu BiH. Najčešće se otkrije prisutnost mikrobioloških organizama, odnosno bakterija i virusa pri čemu je vodeća upravo salmonela.

Uvoz proizvoda životinjskog porijekla u BiH dozvoljen je samo iz zemalja ili dijela zemalja za koje je odobren izvoz u zemlje EU-a ili ako je obavljena kontrola od strane Ureda za veterinarstvo BiH. Pri uvozu hrane u BiH uvoznik hrane mora graničnom inspektoru podnijeti zahtjev za pregled pošiljke hrane koju uvozi radi utvrđivnanja zdravstvene ispravnosti.

- Pri uvozu hrane pošiljke mora pratiti propisani certifikat o zdravstvenoj ispravnosti. Za službene kontrole subjekata u poslovanju s hranom životinjskog porijekla pri uvozu nadležno je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH – Ured za veterinarstvo. Granična veterinarska inspekcija je u sastavu tog ureda i zadužena je za službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene hrane životinjskog porijekla pri uvozu – kazao nam je direktor Agencije Džemil Hajrić.

Iz Ureda za veterinarstvo nam nisu mogli odmah kazati je li u uzorcima mesa iz Brazila uzetim proteklih nekoliko godina prilikom uvoza pronađena salmonela ili neki drugi mikroorganizam.