open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Jedan već osuđivan u Hagu: Trojica bivših pripadnika MUP-a RS-a optužena za ubistva i silovanja u Brčkom
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv trojice bivših pripadnika Interventnog voda MUP-a RS-a zbog zločina počinjenih nad civilima bošnjačke nacionalnosti u Brčkom 1992. godine.
16.08.2021. u 15:13
get url
text

Optužnica je podignuta protiv Ranka Ćešića, rođenog 1964. u Drvaru, ranije osuđivanog, državljanina Srbije, Slobodana Ljubičića, rođenog 1972. godine u Brčkom, također državljanina Srbije, te Stojana Petrovića, rođenog 1960. godine u Brčkom, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

- Terete se da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini i širokog i sistematičnog napada VRS-a, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Brčkog, u vremenskom periodu od aprila do decembra 1992. godine, počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Ćešić i Ljubičić se terete da su, kao pripadnici - policajci Interventnog voda MUP-a RS-a, Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko, zajedno počinili krivično djelo ubistva četiri civila bošnjačke nacionalnosti, te protivpravno i nasilno zatvorili civile ženskog spola, a potom ih silovali i seksualno zlostavljali.

Optuženi Petrović se tereti da je protivpravno zatvorio žensku osobu bošnjačke nacionalnosti te ju je, prijeteći joj da će joj ubiti najbliže srodnike, silovao.

- Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 49 svjedoka, među kojima i svjedoka sa određenim mjerama zaštite, pet stručnih vještaka i prilaganjem oko 130 materijalnih dokaza - navode iz Tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Ranka Ćešića je Tribunal u hagu 2004. godine osudio na 18 godina zatvora zbog mučenja, silovanja i ubistva bošnjačkih i hrvatskih zatvorenika u logoru "Luka" 1992. godine.

Presuda mu je izrčena nakon što je pred tim sudom priznao da je ubio 10 osoba, od kojih su dvije umrle usljed premlaćivanja, a osam iz vatrenog oružja.

Priznao je da je u logoru prisilio dva brata muslimanske vjeroispovesti da se pred ostalim zatvorenicima prvo tuku, a onda i vrše seksualne radnje jedan nad drugim.

Uhapšen je u Beogradu 2002. godine, nakon čega je prebačen je u Pritvorsku jedinicu UN-a u Hagu.

Prijevremeno puštanje na slobodu odobreno mu je 2014. godine.

Prethodno je, 27. novembra 2003. priznao krivicu.

- Hvala vam, poštovana gospodo sudije. Najprije želim bez lažne patetike koja bi prouzrokovala bol porodicama da izrazim svoje najdublje kajanje za sva zla koja sam počinio. Riječi kao što su "kajanje" su nedovoljne da se iskaže šta čovjek osjeća, kao što sam ja. Praveći distancu vremena ovoga sad iz ove sudnice, i vremena kada se zločin desio, i vrijeme i stanje duha ovoga sad i onoga je ogromno, jer sada nikad ne bih učinio takve stvari koje sam učinio i koje su se desile u toj euforiji i u tom vremenu u kojem su sva ljudska dostojanstva nestala. Ja sam i prije suđenja priznao krivicu po tačkama za koje sam optužen i nastojao da pomognem i Tužilaštvu i sudu da jedan mali deijlić istine dođe do ljudi, da se ovakve stvari ne dešavaju što sam ja činio - rekao je tada, između osalog, pred Haškim sudom.

A onda je u decembru 2019. godine odbio  da svjedoči pred Sudom Bosne i Hercegovine u postupku protiv Đorđa Ristanića.

Češić se pojavio u sudu u Beogradu i posredstvom video-veze rekao da više nema snage da svjedoči i da se povlači po sudovima.

- Nemam šta da kažem. Nisam bio s njim u kancelariji… Da mogu pomoći, ja bih pomogao - izjavio je Češić, kojeg je za svjedoka predložilo Tužilaštvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.