U noći sa 25. na 26. avgust 1992. godine je zapaljena, a u požaru je nestao katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o istoriji BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zahvaljujući snazi razumijevanja i solidarnosti prijatelja i partnera iz Evrope i svijeta, Vijećnica je obnovljena i svečano otvorena 9. maja 2014. godine. Ponovo se uzdigla još prkosnija i još ljepša.

Vijećnica danas predstavlja multimedijalni centar kulture, umjetnosti i privrede Grada Sarajeva i države BiH, u kojoj se održavaju koncerti, književne večeri, izložbe, prezentacije, konferencije, kongresi, simpoziji, prijemi, obilježavanje godišnjica, vjenčanja. Kako i priliči, Dan Sarajeva te Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH obilježava se u Vijećnici.

- Već je postala tradicija da Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom obilježavamo koncertima, pa smo tako uživali u izvedbi Sarajevske i Zagrebačke filharmonije, te Moskovskog kamernog orkestra Schnittke I Mađarskog nacionalnog filharmonijskog orkestra.

Na godišnjicu otvaranja 2015. godine, u prelijepom ambijentu Vijećnice, upriličen je koncert Bečke filharmonije, jednog od najčuvenijih austrijskih i svjetskih orkestara današnjice“, naveli su iz Grada Sarajeva.

Amira Medunjanin, umjetnica čije interpretacije nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, večeras će, istina pjevajući u praznoj Vijećnici, pokloniti građanima najljepše sevdalinke.

I u ovim vanrednim okolnostima, kada je cijeli svijet suočen sa pandemijom koronavirusa, Vijećnica ima simboličnu, ali važnu ulogu. Osvjetljena u bojama zastava gradova i država, iskrenih prijatelja i partnera BiH, Grad Sarajevo šalje poruku solidarnosti i podrške.