Slavo Ivanković Lijanović kao vlasnik te Jozo Slišković kao direktor fabrike proglašeni su krivima, a optužbi su oslobođeni čelni ljudi Hypo Alpe Adria Leasinga (HAAL), direktor Wolfgang Pichler, izvršni direktor Toni Fabrio te prokurist i rukovodilac poslovnice Dragan Baškarad, navodi sud sa sjedištem u Širokom Brijegu.

Suđenje protiv optuženih kojima se stavlja na teret da su preduzeću Lijanovići pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od pet miliona maraka (oko 2,5 miliona eura) na štetu društva Hypo Alpe Adria Leasing počelo je potkraj 2017. godine.

Kantonalni sud u Širokom Brijegu ocijenio je da je optuženi Slavo Ivanković Lijanović počinio zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju zbog čega je prvostepenom presudom osuđen na kaznu zatvora od osam godina. Slišković je kažnjen sa tri godine zatvora.

Iako je Agencija za bankarstvo Federacije BiH zabranila bankama dodjelu zajma, HAAL je ipak nezakonito odobrio zajam sestrinskoj kompaniji Lijanovića MI Farmer. U međuvremenu su kompanije Lijanovići i MI Farmer zaključile predugovor o fiktivnoj kupoprodaji jedne nekretnine na području Republike Srpske iako su znale da je ta nekretnina već založena drugim zajmom.

Svejedno, Hypo Alpe Adria Leasing je u junu 2017. godine na transakcijski račun Lijanovića isplatio iznos od 2,5 miliona eura, a novac nikada nije vraćen ovoj finansijskoj instituciji.

Slavo Ivanković Lijanović jedan je od četverice braće suvlasnika nekadašnje istoimene Mesne industrije iz Širokog Brijega, a ranije je pred Sudom BiH u prvostepenom postupku bio proglašen krivim i osuđen na deset godina zatvora zbog porezne prevare i pranja novca zajedno s bratom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem. U drugostepenom postupku pred Sudom BiH su navodi optužnice posve odbačeni, a svi optuženi oslobođeni odgovornosti.

Jerko Lijanović se od 2020. godine nalazi na izdržavanju sedmogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog uzimanja mita i zloupotrebe službenog položaja pri dodjeli poticaja dok je obavljao dužnost ministra poljoprivrede Federacije BiH.

Mesna industrija Lijanovići iz Širokog Brijega u međuvremenu je posve ugašena i prekinula je proizvodnju zbog niza malverzacija i zloupotreba. Braća Lijanović su tokom 2000. godine osnovali i političku stranku, Narodnu stranku Radom za boljitak, s kojom su u dva navrata bili dio vladajućih struktura u Federaciji BiH.