open-navfaktor-logo
search
Unutarstranački izbori
"Jedan čovjek, jedan glas": Nikšić zloupotrijebio stranačke resurse da ostane na čelu SDP-a
Svi kandidati, kako to kažu u SDP-u, su jednaki, isto vrijede i imaju ista prava, ali su u praksi neki ipak "jednakiji" u odnosu na druge
23.05.2019. u 22:00
get url
text

Budite i vi dio partije u kojoj su svaki član i članica jednaki, isto vrijede i imaju ista prava. Poruka je to koju je SDP uputio potencijalnim novim članovima predstavljajući na svojoj internet stranici princip "jedan član – jedan glas".

Ovo, kako ga rukovodstvo SDP-a voli nazvati, "vrhunsko demokratsko dostignuće" sistem je po kojem bi se trebao birati novi predsjednik stranke. Članovi, njih više od 40.000, birat će između aktuelnog predsjednika Nermina Nikšića i njegovih protukandidata, Edina Delića i Svetozara Pudarića.

Svi kandidati, kako to kažu u SDP-u, su jednaki, isto vrijede i imaju ista prava, ali su u praksi neki ipak "jednakiji" u odnosu na druge. Takav je, sudeći prema postupcima čelnika pojedinih općinskih organizacija te stranke, Nermin Nikšić.

Tako je, primjera radi, Gradski odbor (GO) SDP-a Tuzla saopćenjem za javnost podržao kandidaturu Nermina Nikšića.

- Smatramo da je Nermin Nikšić učinio veliki posao u procesu rasta i jačanja SDP-a u posljednje četiri godine i da je prava osoba da taj posao nastavi – saopćeno je iz GO SDP-a Tuzla.

S obzirom da bi novog predsjednika SDP-a trebali birati članovi, a ne lokalne stranačke organizacije, upitan je smisao i svrha ovakvog izjašnjavanja, osim ako cilj nije usmjeravanje volje članstva zloupotrebom stranačkih resursa u režiji užeg kruga čelnika GO SDP-a Tuzla, bliskih stranačkoj centrali u Sarajevu. Koliko GO SDP Tuzla zaista podržava Nikšića, pokazuje i spisak istaknutih članova te stranačke organizacije koji podržavaju Delića, a koju je objavio SDP-ov kantonalni zastupnik Žarko Vujović.

Da se radi o zloupotrebama, pokazuju tvrdnje članova te lokalne organizacije da za donošenje odluke o podršci Nerminu Nikšiću nije provedena nikakva procedura, odnosno prethodno anketiranje članstva. Koliko SDP-ov princip "jedan član – jedan glas" funkcionira u praksi, pokazuje upravo ovakvo izjašnjavanje općinskih odbora i način na koji ti općinski odbori utvrđuju svoje "simpatije" prema kandidatima.

Međutim, tu nije kraj. Nikšića su, sudeći prema internet stranici GO SDP-a Tuzla, nakon Tuzle "podržale i gradske organizacije Kalesije, Živinica i Srebrenika".

Ono što je prezentirano kao podrška cijelih gradskih organizacija zapravo su unutarstranački predizborni skupovi, kakve su sa sličnim ili čak većim odzivom članstva održavali i njegovi protukandidati.

Koliko su svi članovi SDP-a "jednaki, isto vrijede i imaju ista prava", pokazuje sadržaj naslovnice internet prezentacije GO SDP-a Tuzla.

Za Nikšićeve protukandidate nema mjesta ni na zvaničnoj stranici SDP-a, ali za aktuelnog i potencijalnog novog predsjednika ima.

Posložene činjenice, uz ranije utvrđene predizborne manipulacije poput krivotvorenja potpisa podrške, ukazuju da deklarativno postavljanje demokratskih standarda u SDP-u ne odgovara baš postupcima stranačkog rukovodstva u praksi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.