open-navfaktor-logo
search
Podijeljena mišljenja
Je li SDA odustala od smjene Duške Jurišić i kakav je stav koalicionih partnera
Konstituirajuća sjednica novog Nadzornog odbora TVSA održat će se u toku ove sedmice, ali još se ne zna hoće li biti na dnevnom redu smjena Duške Jurišić, direktorice TVSA.
10.06.2020. u 08:39
get url
text
Duška Jurišić

Skupština Televizije Sarajevo razriješila je 2. juna Nadzorni odbor TVSA, a potom imenovala novi.

Dužnosti su razriješeni Dubravko Barbarić, predsjednik NO TVSA, te članovi Edita Sulejmanović i Avdija Hasanović. U aktu o razrješenju navodi se "da se razrješavaju dužnosti zbog iskazanog nepovjerenja" Skupštine JP Televizija Kantona Sarajevo.

Istog dana Skupština TVSA je imenovala vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora, a to su Fuad Cuplov, Emina Baždarević i ponovo Dubravko Barbarić.

Zašto je Barbarić ponovo imenovan u Nadzorni odbor TVSA, pojasnio nam je Dejan Radović, predsjednik Skupštine TVSA.

- Barbarića su kao predsjednika opstruirali u radu Edita Sulejmanović i Avdija Hasanović, a i DF je tražio da se ponovo imenuje i to su razlozi zbog čega je ponovo imenovan u Nadzorni odbor.

Nakon smjene Nadzornog odbora TVSA, u javnosti su počele kružiti priče o smjeni direktorice TVSA, a potom se oglasio predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Fikret Prevljak i kazao:

- Ne vidim ništa sporno u smjeni Jurišić jer politika je postavila pa će je politika i smijeniti. Skupštini KS nije dostavljen izvještaj o radu i poslovanju za 2019. godinu. Drugi razlog su brojni prekršajni nalazi i upravne mjere zbog nepostupanja u skladu sa odredbama Zakona o radu, Uredbom o postupku prijema u radni odnos u javnim ustanovama i preduzećima čiji su osnivač Kanton Sarajevo, Grad ili općina. 

Zastupnik u Skupštini KS Zvonko Marić (SBB) kazao nam je da Nadzorni odbor treba slijediti zakonsku proceduru, a da političkih uplitanja u njihov rad nema.

- Dugo smo čekali kada smo trebali imenovati Dušku Jurišić za direktoricu TVSA i to je bilo u vrijeme šestorke koja je činila vlast, a ova pozicija je pripadala Našoj stranci. Tada je je smijenjena Kristina Ljevak, a na njeno mjesto je sjela Jurišić. Dakle, na ove pozicije nikoga roda nije donijela, nego ih je politika imenovala - kazao je Marić.

Zastupnik Demokratske fronte u Skupštini Kantona Sarajevo Sead Milavica ranije je prokomentarisao najavljenu smjenu direktorice TVSA Duške Jurišić rekavši da je smjena preuranjena, neargumentovana, i kako Demokratska fronta neće podržati ovu inicijativu.

- Nama je jasno da su Jurišić imenovale političke stranke koje su činile prethodnu vlast u Kantonu Sarajevo i kako ima poziva da se direktorica smijeni i trenutna većina imenuje drugu osobu na ovu poziciju. Ali to nije dovoljan razlog da se neko sa novinarskim iskustvom i na ovako brzoplet način smjenjuje – riječi su Milavice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.