Možda u našoj zemlji još nijedna gradska ulica nije dobila naziv po nekoj poznatoj i uglednoj ženi imena Sara, ali skoro da nema ulice u kojoj ne stanuje barem jedna.

Toliko je popularno da ćete Saru pronaći u tuzlanskim Stupinama, pored Starog mosta u Mostaru, u banjalučkom Šeheru, na obalama Une, u pregrađima Brčkog i Sarajeva, na ulicama Čapljine, Višegrada, Travnika, nadomak Kreševa... Sara je jedino ime koje se našlo na listi pet najpopularnijih ženskih imena u oba bh. entiteta. I po tome je posebno.

Od 2010. godine Sara je jedno od najpopularnijih ženskih imena u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, Splitu, Ljubljani, Podgorici, Banjoj Luci i Sarajevu, povezujući na taj način i velike gradove regije.

I tu se priča o popularnosti imena Sara ne završava. Ovo ime dijele brojne djevojčice, djevojke i žene u cijelom svijetu. Ono je zastupljeno među svim kontinentima, državama, rasama, jezicima, religijama i kulturama. Kako sad, tako i stoljećima unatrag.

Priče o Sari možete naći i u svetim knjigama nekih od najvećih svjetskih religija, te brojnim bajkama za djecu. Porijeklo imena Sara je hebrejsko i izvedeno je od riječi Sarai, što znači kneginjа, vladarica te žena visokog ranga. Na arapskom znači ona koja donosi sreću gledateljima, vesela i radosna. Sara je, također, posebna i odvažna. Sigurno je već stigla i u vašu ulicu. Jeste li je vidjeli?