open-navfaktor-logo
search
Poštuju li mjere
Je li pacijente u Zavodu za bolesti ovisnosti KS zarazilo osoblje: Evo šta kaže direktorica Okić
Od osam pacijenata, koji se trenutno nalaze u Zavodu za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, tri su zaražena koronavirusom - kazao je to čitatelj jutros novinaru Faktora u telefonskom razgovoru.
27.01.2022. u 11:50
get url
text

- Pacijente je zarazilo osoblje koje ne poštuje epidemiološke mjere jer drugi niko nije mogao to učiniti. Pacijenti na odjelu leže više od deset dana, došli su "zdravi", odnosno nisu bili zaraženi koronavirusom – naveo je sugrađanin.

Kako bismo provjerili ovu informaciju, pozvali smo doc. dr. Rasemu Okić, direktoricu Zavoda, koja je negirala da je pacijente zarazilo osoblje.

- Zaraženo osoblje na bolovanju je i oni nikako nisu mogli zaraziti pacijente koji u našem Zavodu mogu biti zaraženi kao i na bilo kojoj klinici ili u bolnici. Mislim da tu nema ništa neobično, naše osoblje ne hoda pozitivno po odjeljenjima – kaže Okić.

Na pitanje koliko je uposlenih zaraženo koronavirusom, Okić je odgovorila da tu informaciju nije dužna davati javno.

- Nije to neka tajna, ali nisam vidjela da druge firme daju takve informacije, pa zašto bismo i mi. Ima zaraženih i oni su na bolovanju, ali službe normalno funkcioniraju. Neki uposlenici bili su zaraženi i dva puta, vrlo je mali broj onih koji nikako nisu bili infektivni. Naravno, svi naši radnici su vakcinisani i revakcinisani, a možda jedna trećina njih je do ovog trenutka dobila i buster dozu – istakla je Okić.

No, dodala je, da su trenutno dva pacijenta febrilna i stavljena u izolaciju.

- Do sada nikada nismo imali nijednog zaraženog pacijenta, ali to nam se desilo u ovom valu. Oni su ušli sa pozitivnim PCR testom – kazala je Okić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.