open-navfaktor-logo
search
Najave
Je li na pomolu nova koalicija u TK; Skopljak: Odluku o pregovorima sa SDP-om donijet će Predsjedništvo SDA
Kolegij Socijaldemokratske partije (SDP) jučer je dao nalog kantonalnim organizacijama ove stranke da krenu u razgovore sa svim političkim strankama oko formiranja većina u svim kantonima.
31.01.2023. u 14:34
get url
text
Dževad Hadžić i Fahrudin Skopljak

Ubrzo nakon toga u Tuzlanskom kantonu uslijedio je kontakt čelnika SDP-a i Stranke demokratske akcije (SDA) koja je, uzgred budi rečeno, u ovom kantonu već uspostavila stabilnu koaliciju.

- Zvao me je jučer Dževad Hadžić (predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK, op. a.) i ponudio da pregovaramo o formiranju vlasti, ali nikakav sastanak nije dogovoren. Mi u TK imamo stabilnu većinu i partnere koje nećemo ostaviti. O eventualnoj koaliciji s SDP-om odluku mogu donijeti viši organi stranke, dakle Predsjedništvo SDA - rekao je za Faktor Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA TK.

Predsjednik SDP-a u TK Dževad Hadžić rekao je da su na osnovu odluke Kolegija stranke zasjedali stranački organi u ovom kantonu.

- Raktivirali smo naš tim za pregovore i obavio sam telefonski razgovor sa Fahrudinom Skopljakom i zatražili da razgovaramo. Čekamo šta će se dalje dešavati - rekao je Hadžić.

Podsjećamo, većinu u Skupštini TK pored SDA, čine Demokratska fronta (DF), dva zastupnika Stranke za BiH (SBiH), jedan Socijaldemokrata (SD) BiH te dva bivša zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA), koji sada djeluju kao nezavisni. Većina broji 22, od ukupno 35 zastupnika, dakle u opoziciji ih je 13, a od toga je osam SDP-ovaca.

Kako nezvanično saznajemo, SDP nije kontaktirao predstavnike SDA niti u jednom kantonu osim Tuzlanskog, dakle učinili su to samo tamo gdje nemaju većinu i gdje nisu ni blizu da je imaju. Niko iz SDP-a nije zvao SDA u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu gdje se SDP nalazi u situaciji u kakvoj je SDA u Tuzlanskom.

- Viši organi stranke, a tu mislim na Centralu i Predsjedništvo, donijet će odluku hoće li se ulaziti u pregovore s SDP-om i mi u TK ćemo se po tome ravnati - zaključio je Skopljak.

Kako nezvanično saznajemo, SDA će odluku o eventualnim razgovorima sa SDP-om primarno temeljiti na odnosima na nivou države i Federacije Bosne i Hercegovine, pa bi TK u konačnici mogao postati dio većeg paketa pregovora u koji bi bili uključeni i drugi kantoni. Šanse za pregovore s SDP-om samo u TK, kako saznajemo, praktično ne postoje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.