Zvanična internetstranica Evropskog prvenstva za rukometaše objavia je, prema svom mišljenju, idealni tim prve grupne faze kontinentalnog šampionata.

Sastav u kojem nema nijednog reprezentativca Hrvatske, posebno je naljutio navijače naših zapadnih komšija, više ih je naljutila činjenica da su se u najboljem sastavu našli Andre Schmid (Švicarska) i Kay Smits (Holandija).

Schmid je srednji bek reprezentacije koju je naša selekcija recimo deklasirala u kvlaifikacijam za SP kada se desio "slučaj Nuić, dok je Smits desni bek holandske selekcije.

Iako svoje nacionalne timove nisu uspjeli odvesti u drugi krug takmičenja, u idealni tim su očito uvršteni jer su bili daleko najbolji strijelci. Schmid je u tri susreta postigao 27 golova i zablježio 15 asistencija, a Smits zabio 22 pogotka i upisao pet asistencija.

Ako su već golovi i asistencije bili mjerilo, onda bi iz EHF-a trebali objasniti kako je mjesto u iedalnoj postavi zaradio Slovenac Blaž Janc pored ponajboljeg krila Bundeslige, Austrijanca Roberta Webera koji je postigao 18 golova iz 21 pokušaja, dok je Slovenac dao tek tri gola po meču!