open-navfaktor-logo
search
Kadrovska križaljka
Je li Konaković pronašao zamjenu za Zinetu Bogunić i jesu li tačne spekulacije o imenu nasljednice?
Na čelu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo ponovo će biti žena
29.07.2019. u 14:45
get url
text

Nakon što je Zineta Bogunić podnijela ostavku na mjesto ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, koju je Vlada prihvatila, ta će pozicija ostati upražnjena. S obzirom da je međustranačkom raspodjelom pozicija Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade "pripalo" Narodu i pravdi, ta će stranka ponuditi i kandidata koji će zamijeniti Bogunić.

Sudeći prema najavama predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, bit će to kandidatkinja. Tačnije, na čelu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo ponovo će biti žena. Ta najava signalizira da je zamjena za Bogunić već odabrana, a nepotvrđene informacije govore da Konaković za njom nije tragao dalje od užeg kruga svojih prijatelja.

Prema tim informacijama, koje su osvanule i na društvenim mrežama, nova ministrica obrazovanja trebala bi biti Nina Branković, vjenčana kuma Elmedina Konakovića. Branković je analitičarka u polju društvenih nauka s fokusom na obrazovanje i tržište rada. Tako su mediji ranije o njoj pisali. 

- Ja nemam tu informaciju – kratko je prokomentirala Nina Branković za Faktor.

Bogunić je, podsjetit ćemo, podnijela ostavku jer, kako je obrazložila, nije bila u mogućnosti da dužnost ministrice za obrazovanje, nauku i mlade nastavi obavljati savjesno, uz dosljedno pridržavanje Ustava i zakona BiH, FBiH i Kantona Sarajevo i u skladu sa položenom zakletvom.

- Kako ne postoje pretpostavke da povjerenu dužnost nastavim obavljati u skladu sa položenom zakletvom, čast i dostojanstvo me obavezuju da se povučem sa funkcije ministrice – napisala je Bogunić.

Ostavka je uslijedila nakon što je ministrica na sjednici Vlade KS povukla Odluku o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, što je bila kulminacija neslaganja sa Konakovićem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.