open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Je li kinematografija federalna ili kantonalna nadležnost; Duvnjak: Svi zajedno tonemo
Nacrt zakona o kinematografiji i audiovizuelnom stvaralaštvu Federacije Bosne i Hercegovine čiji je predlagač delegat Aljoša Čampara (NiP) nije dobio potrebnu većinu. Delegati iz HDZ-a su stava da je ovaj zakon u ingerenciji kantona, a ne Federacije.
21.07.2022. u 14:36
get url
text
Dom naroda FBiH
get url
text

Čampara je kazao kako je kinematografija grana koja je sposobna da proizvodi visoko kvalitetan audio-vizuelni sadržaj namijenjen domaćoj i inozemnoj publici.

Slabite ruke i noge, a jačate glavu 

- Mi smo svi svjedoci mnogih nagrada koje su naši filmovi i naši režiseri ostavarivali širom Evrope. Naravno, ovo predstavlja i privrednu granu koja uključuje više od 150 aktivnih pravnih lica, sa više od 4.000 uposlenih na cijeloj teritoriji BiH. Mislimo da je filmska industrija u stanju proizvesti nova radna mjesta. Nije potreban dodatni novac za realizaciju zakona - kazao je Čampara.

Za riječ se javio delegat Damir Džeba (HDZ).

- Po Ustavu FBiH kultura spada u posebnu nadležnost kantona. To je nadležnost federalnih jedinica. Ustavni sud FBiH je donio odluku 2010. godine kojom je utvrđeno da Federalno ministarstvo kulture i sporta nije u skladu sa odredbama Ustava FBiH.

Nakon toga ministarstvo je dobilo koordinirajuće ovlasti u oblasti kulture. Nije mi jasno zašto kroz ovakve zakone oduzimamo nadležnost federalnim jedinicama. Umjesto kao prava Federacija koja ima svoj sadržaj u riječi da treba federirati. Između koga? Pa valjda između federalnih jedinica i umjesto da ih jačamo, mi ih slabimo. Ovo vam je kao da tijelu slabite ruke i noge, jačate glavu, na konačnici neće nam imati šta držati glavu. Hoće li sama pasti? Smatram neprihvatljivim da se legitimni predstavnici federalnih jedinica nisu konsultovali u izradi ove radne verzije, nacrta zakona - kazao je Džeba.

Delegatkinji Ivi Raguž (HDZ) je bilo čudno što federalni ministar unutrašnjih poslova predlaže zakon iz oblasti kulture.

- Znam da je Čampara delegat, ali je i federalni ministar unutrašnjih poslova i neobično mi je što on predlaže zakon koji je iz resora njegove kolegice. Divim mu se jer pored svih obaveza ima vremena predlagati zakone iz drugih resora. Ali svejedno mi je, najblaže rečeno, neobično - kazala je Raguž.

Za riječ se javio i delegat Jasmin Duvnjak (SDA).

- Dajem punu podršku usvajanju ovog zakona. I želim kazati, žalosno je i tužno je da smo mi u Federaciji u situaciji da tražimo razloge da ne usvojimo zakone i ne pomognemo razvoj i poziciju sporta, kulture i filma. Društvo koje nema razumijevanja za kulturu, film, sport, plašim se da je u jednom ambisu. Neka se niko ne nadmudruje igrama o nadležnostima, svi zajedno tonemo. Mi smo kao dvojica na Titaniku koji igraju karti i jedan drugog vara, a brod tone - kazao je Duvnjak i dodao:

- Nemojte da ove stvari koje se tiču kulture, sporta, filma, bagatelišemo i svodimo na nekakav palanačko-provincijski nivo. Ovo su stvari koje su od značaja za promociju i Federacije i države, za privredu. Nisu ove stvari okidač da se valjamo u blatu naših nerazumijevanja, političkih prepirki i naših destruktivnih političkih nadmudrivanja. Ako sam igdje očekivao da pokažemo jednu zrelost i razumijevanje, to je područje sporta, kulture, filma, stvaralaštva.

Mladi pune autobuse i napuštaju domovinu

Naglasio je kako bi bilo bolje da se kinematografija rješava na državnim nivou.

- I Srbi i Hrvati i Bošnjaci i građani zarivajmo glavu u blato dok nam mladi pune autobuse koji napuštaju ovu domovinu i dok nam je sve praznija FBiH, općenito BiH. Nadmudrujmo se, igrajmo se retorički - kazao je razočarano Duvnujak.

Po završetku raprave Nacrt zakona o kinematografiji i audiovizuelnom stvaralaštvu Federacije Bosne i Hercegovine nije dobio potrebnu većinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.