open-navfaktor-logo
search
Vitamini i minerali
Je li i vaše omiljeno na spisku: Deset vrsta voća koje je proglašeno najzdravijim
Potvrđeno je da prehrana, koja sadrži voće, smanjuje rizik od razvoja niza bolesti, od kardiovaskularnih, karcinoma, upalnih procesa i dijabetesa
14.05.2019. u 22:00
get url
text

I ptice na grani znaju da je redovno konzumiranje voća izvrstan način da u organizam unesemo vitamine i minerale neophodne za održavanje zdravlja i smanjenje rizika od bolesti.

Osim vitamina i minerala, voće je izvrstan izvor i vlakana , ali i antioksidansa i flavonoida.

Potvrđeno je da prehrana, koja sadrži voće, smanjuje rizik od razvoja niza bolesti, od kardiovaskularnih, karcinoma, upalnih procesa i dijabetesa.

{$galerijaFotografija}

Posebno mjesto zauzimaju citrusi, pa se stoga i nalaze na visokom mjestu tabele koja sadrži deset vrsta najzdravijeg voća, a poredane su po nutritivnoj i kalorijskoj vrijednosti.

Limun

Spada u porodicu citrusa i tradicionalno se koristi kao lijek u nizu zdravstvenih tegoba. Obiluje vitaminom C i drugim antioksidansima. Flavonoidi iz limuna i drugih citrusa imaju antibakterijsko, antikancerogeno i antidijabetičko djelovanje.

Sadrži i aktivne komponente, pod nazivom fitohemikalije, koje doprinose zdravlju, a u njih se ubrajaju vitamin C, folna kiselina, kalij i pektin.

Sto grama limunovog soka sadrži: 23 kalorije, 6,8 g ugljikohidrata, 101,9 mg kalija, 38,6 mg vitamina C, 6,2 mg kalcija, 0,2 g vlakana. U limunu se nalazi i vitamine B-kompleksa te vitamin A.

Jagode

Bogate su vlaknima, vodom i mnogim vitaminima. Sadrže antocijanine, flavonoide koji doprinose zdravlju srca, baš kao i vlakna i kalij koje također dobijamo konzumiranjem ovih bobica.

Pojedete li samo tri jagode, u organizam ćete unijeti: 17 kalorija, 4,15 g ugljikohidrata, 1,1 g vlakana, 9 mg kalcija, 7 mg magnezija, 83 mg kalija, 31,8 mg vitamina C.

Narandže

Slatke, uvijek dostupne i bogate vitaminima i mineralima. One su jedan od najboljih izvora vitamina C, jer samo jedna srednje velika narandža opskrbljuje organizam sa više od sto posto dnevnih potreba za vitaminom C.

U 100 grama narandže nalazimo: 46 kalorija, 11,5 g ugljikohidrata, 2,4 g vlakana, 43 mg kalcija, 10 mg magnezija, 168 mg kalija, 45 mg vitamina C.

Pektin koji nalazimo u narandžama je vlakno koje održava zdravlje crijeva tako što na sebe lijepi potencijalno opasne hemikalije koje se povezuje s razvojem karcinoma i drugih bolesti.

Limeta

Limeta je gorko voće iz porodice citrusa koje obiluj vitaminom C te snažnim antibakterijskim i antioksidativnim djelovanjem.

U soku samo jedne limete nalazi se: 11 kalorija, 3,7 g ugljikohidrata, 6 mg kalcija, 4 mg magnezija, 51 mg kalija, 13,2 mg vitamina C.

Grejpfrut

Postoje žuti, narandžasti i crveni grejpfrut, a koju god vrstu izabrali opskrbit ćete se vitaminima i mineralima.

U samo jednoj polovini grejpfruta ima: 52 kalorije, 13,1 g ugljikohidrata, 2 g vlakana, 27 mg kalcija, 11 mg magnezija, 166 mg kalija, 38,4, mg vitamina C.

Flavonoidi iz grejpfruta pomažu u borbi protiv nekih vrsta karcinoma te upalnih procesa i pretilosti.

Kupine

Kao i ostalo bobičasto voće, i kupine su bogate antocijaninima koji doprinose zdravlju. Obiluju i vlaknima koji doprinose zdravlju crijeva i srca.

U 100 grama kupina nalazi se: 43 kalorije, 10 g ugljikohidrata, 5 g vlakana, 29 mg kalcija, 20 mg magnezija, 162 mg kalija, 21 mg vitamina C.

Jabuke

Jednostavno ih je uključiti u prehranu, a da biste iskoristili njihovu punu vrijednost uvijek ih jedite s korom, ali kupujte ekološki uzgojene. Jabuke imaju visok udio vlakana, pa doprinose zdravoj probavi i održavanju željene težine. Pektini koje nalazimo u jabukama održavaju zdravlje crijeva.

Jabuka srednje veličine sadrži: 95 kalorija, 25 g ugljikohidrata, 4,4 g vlakana, 195 mg kalija, 11 mg kalcija, 8,4 mg vitamina C.

Studije su pokazale da redovno konzumiranje jabuka snižava rizika od kardiovaskularnih bolesti, nekih oblika karcinoma i dijabetesa.

Šipak ili nar

Mnogi nar smatraju superhranom, a to se može pripisati njegovoj iznimnoj nutritivnoj vrijednosti. Bogat je antioksidansima i polifenolima koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa.

Jedan nar prosječne veličine sadrži: 234 kalorije, 52,7 g ugljikohidrata, 11,3 g vlakana, 666 mg kalija, 28 mg kalcija, 28,8 mg vitamina C.

U naru se nalazi i više od 50 posto preporučene dnevne doze vitamina K koji je igra važnu ulogu u zdravlju kostiju i krvnih ćelija.

Ananas

Odavno se ne smatra egzotičnim voćem, a poznat je njegov utjecaj na smanjenje upalnih procesa i ubrzavanje obnavljanja tkiva. Sadrži aktivnu komponentu bromelin koji ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje, među kojima je smanjenje upala disajnih puteva i sinusitisa. Ananas sadrži i mangan koji tijelo koristi za izgradnju kostiju i vezivnih tkiva.

U 100 grama ananasa ima: 45 kalorija, 11,8 g ugljikohidrata, 1,3 g vlakana, 125 mg kalija, 16,9 mg vitamina C, 13 mg kalcija, banana.

Banane

Banane su poznate kao voće koje daje puno energije i ima visok udio kalija. Jedna banana srednje veličine ima 422 mg kalija koji pomaže u kontroli otkucaja srca i krvnome pritiska.

Srednje velika banana sadrži: 105 kalorija, 27 g ugljikohidrata, 3,1 g vlakana, 422 mg kalija, 6 mg kalcija, 32 mg magnezija, 10,3 mg vitamina C.

Najzdravije voće14.05.2019.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.