Kapiten hrvatske reprezentacije Luka Modrić propustit će jednu utakmicu za Real Madrid, zbog direktnog crvenog kartona zarađenog prošlu subotu u prvenstvenom duelom sa Celtom Vigo, premda su u Madridu strahovali od strožije kazne.

- Luka Modrić kažnjen je jednom utakmicom, u skladu s člankom 123.1 disciplinskog pravilnika - izvijestio je u srijedu FS Španije.

Modrić uz to mora platiti novčanu kaznu od 600 eura, a Real Madrid od 350 eura.

Modrić će tako propustiti subotnju utakmicu na Santigao Bernabeu između Real Madrida i Valladolida u drugom kolu španskog prvenstva.

Vezni 33-godišnji fudbaler dobio je direktan crveni karton na otvaranju prvenstva kod Celte Vigo. U 56. minuti je uz aut liniju na sredini terena nagazio s leđa nogu Denisa Suareza. Sudija mu je nakon sugestije pomoćnika koji je pregledavao sporne situacije VAR tehnologijom automatski pokazao put u svlačionicu, premda se na snimci činilo da nije bilo namjere.

- Nova pravila su jasna. Bez obzira bilo namjere ili ne, gaženje Ahilove tetive kažnjava se direktnim crvenim kartonom - objasnio je bivši sudija Juan Andujar Oliver na španskoj javnoj televiziji TVE.

- Modrić je opravdano isključen, baš kao i Jorge Molina iz Getafea - dodao je.

Idući dan je i Getafeov kapetan Jorge Molina u sličnoj situaciji dobio direktan crveni karton na gostovanju kod Atletico Madrida, gdje je njegova ekipa izgubila 1:0.

Ta dva crvena kartona izazvala su puno polemike i rasprava proteklih dana. Sudije su, međutim, ovog ljeta dobili uputstva da svaki start s leđa u visini Ahilove tetive ili iznad, bez obzira bilo namjere ili ne, bude sankcioniran isključenjem.

- Isključen sam zbog jednog slučajnog poteza... nikada u životu nisam namjerno tako ušao u nogu nekom kolegi igraču. Bilo je potpuno nenamjerno - poručio je Modrić preko Twittera odmah nakon utakmice u Vigu, gdje je Real Madrid slavio sa 3:1.

Španski mediji navodili su da bi mogao biti suspendovan s dvije do tri utakmice. Također su isticali da je ovo bio prvi izravni crveni karton za Modrića.

Real Madrid je bio uložio žalbu, no odbacio ju je Odbor za takmičenje FS Španije.

- Možemo zaključiti da je potez isključenog igrača u skladu s odlukom suca utakmice. Bilo je utjecaja na Ahilovu tetivu protivnika - navedeno je u odluci Odbora.

Atleticov trener Diego Simeone upitan je u nedjelju na konferenciji za medije o tim isključenjima.

- Obavijestili su nas ranije da se neće vrednovati je li bilo namjere ili nije kada neki igrač s leđa nagazi protivnika. Nažalost, za igrače jako se teško zadržati u tim situacijama bez obzira što nema namjere da se povrijedi igrača. No takvim gaženjem se može povrijediti protivnika - rekao je.

- Dakle, gaženje od naprijed se kažnjava žutim, a s leđa crvenim kartonom - zaključio je Simeone.