open-navfaktor-logo
search
Odgovor na "glupo" pitanje
Je li Džeko uspio adekvatno zamijeniti Lukakua, šta kažu brojke?
Otkako je belgijski napadač Romelu Lukaku ovog ljeta napustio Inter i za 115 miliona eura prešao u Chelsea, mediji u Italiji konstantno se pitaju je li Edin Džeko prava zamjena za Belgijanca.
21.10.2021. u 10:56
get url
text

Iz kola u kolo, što Serie A, što Lige prvaka, u svojim analizama i analizama njihovih stručnih komentatora povlači se ovo pitanje, koje postaje već dosadno, a pomalo i glupo.

Ipak, sama statistika dvojice napadača jasno govori da su aktuelni prvaci Italije ovoga ljeta napravili pravi posao. Osim što su prodali Lukakua za 115 miliona eura, a kapitena Zmajeva angažovali besplatno, i tako u teškom periodu za klub "okrenuli" ozbiljan novac, Džekin ovosezonski učinak pokazuje da Nerazzurri nisu pogriješili.

Najbolji strijelac u historiji našeg nacionalnog tima u 11 nastupa u ovoj sezoni u svim takmičenjima postigao je sedam golova, a prema evidenciji portala Transfermarkt.de upisao je i tri asistencije, u koje obično uračunaju i izborene penale.

I Lukaku je poput iskusnog bh. napadača ove sezone u dresu Chelseaja odigrao 11 utakmica, a postigao je četiri gola i zabilježio jednu asistenciju (izboren penal, op. a.).

Ako gledamo zbirno, Džeko je učestvovao u deset ovosezonskih golova Intera naspram pet Belgijanca u nastupima za londonske Plavce. Matematički gledano Dijamant je, koliko god se u Italiji trudili da ga prikažu lošijim od Lukakua, duplo bolji od Belgijanca gledajući isključivo učinak u novoj sezoni.

Prekaljeni bh. napadač ove sezone postiže gol svakih 117 minuta, dok se navijači Chelseaja golu Lukakua u prosjeku raduju svakih 209 minuta!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.