open-navfaktor-logo
search
Ništa se ne dešava
Je li arhiviran predmet udar na ustavni poredak: Tužilaštvo BiH (ne)će saslušati Dodika, Cvijanović, Viškovića...
Krajem prošle i početkom ove godine niz zvaničnika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska bili su "gosti" Tužilaštva BiH.  
13.04.2022. u 21:57
get url
text

VEZANI TEKST - I Lukač dobio poziv Tužilaštva BiH: "Potvrdit ću činjenice već poznate javnosti"

Radi se o predmetu Tužilaštva BiH koji je formiran nakon što je Narodna skupština RS-a usvojila zaključke o zakonima kojima bi se trebale "vratiti nadležnosti" entitetu.

U sklopu istrage o udaru na ustavni poredak koju je RS počeo pokušajima nezakonitog prijenosa nadležnosti sa države na enititet izjave su dali ministra unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministrica finansija Zora Vidović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, čelnik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić...

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak u Tužilaštvu je bio 20. decembra 2021.

VEZANI TEKST - Nakon saslušanja u Tužilaštvu: Selak otkrio ko su osumnjičeni za napad na ustavni poredak BiH

- Meni je rečeno da su osumnjičeni predstavnici svih stranaka, predsjednica RS-a, predsjednik Vlade RS-a i šefovi zastupničkih klubova. Sve partije koje su predlegači tih zaključaka, a to je vladajuća koalicija u RS-u. Tužilaštvo je predočilo sve materijale koje smo imali mi kao zastupnici. Rekli su mi ko su osumnjičeni - kazao je tada Selak.

Nekako u isto vrijeme Udruženje Žena žrtva rata i Institut za istraživanje genocida Kanada podnijeli su Tužilaštvu BiH zajedničku krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

U obrazloženju prijave je navedeno da se "Dodik nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta RS-akoji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države BiH".

VEZANI TEKST - Podnesena krivična prijava protiv Dodika: Udar na ustavno-pravni poredak BiH

I onda je nastupilo zatišje. Sedmicama niko iz političkog vrha RS-a nije bio u Tužilaštvu kako bi dao izjavu u ovom predmetu. Istina, Dodik se pojavljivao u Tužilaštvu BiH, ali u okviru predmeta "Pavlović banka" i sporne kupovine vile u Beogradu i to u svojstvu osumnjičenog. 

U međuvremenu Dodik se našao pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, a od prije nekoliko dana i onih Ujedinjenog Kraljevstva, a sve zbog pokušaja razbijanja države BiH. I dok su Washington i London svjesni da je ugrožena opstojnost BiH, u državnom Tužilaštvu ne čine nikakve konkretne korake. Hoće li, uopće, glavni akteri opasne predstave zvane secesija BiH, Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović i premijer entiteta Radovan Višković biti saslušani u Tužilaštvu BiH?  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.