open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Javni servis FTV: Želi li Telemach ušutkati borce u vlastitoj zemlji koju su odbranili?
Federalna radio-televizija oštro je reagovala je na saopćenje kompanije Telemach. 
11.03.2022. u 18:20
get url
text

U tom saopćenju Telemch je naveo da je "već nekoliko sedmica izložena napadima Federalne televizije, sa tendenciozno iskonstruisanim prilozima, sa ciljem da se nanese šteta kompaniji, samo zbog toga što je kanal FTV-a sa 53. mjesta stavljen na 55. mjesto u sklopu Telemachove nove numeracije kanala".

Promjene u numeraciji kanala

- Federalna TV je samo jedan od 212 kanala koji su dobili drugačiju numeraciju kako bismo doprinijeli preglednosti ponude i olakšali korisnicima pronalaženje televizijskog sadržaja koji žele da gledaju. I pored činjenice da je čak i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) u obrazloženju FTV-u saopćila da kablovski operator nije po zakonu dužan da "konsultuje javne servise za numeraciju kanala", FTV koja sebe naziva objektivnom i nepristrasnom, radi upravo suprotno, predstavljajući promjene u numeraciji kanala kao "specijalni rat protiv Bosne i Hercegovine" - istakli su iz Telemacha. 

IZ FTV-a kategorično odbacuju sve navode Telemacha.

- Federalna radio-televizija odbacuje sve navode iz saopćenja kompanije Telemach kojima je našu televizijsku kuću optužila za tendenciozne napade. Te optužbe dolaze samo zbog toga što smo objavili stavove boračkih udruženja o diskriminaciji javnog servisa građana BiH koju čini ova kompanije. Naime, FTV je kao javni emiter objavila saopćenja brojnih boračkih organizacija u kojima su borci iskazali svoj protest i zabrinutost zbog poziciniranja FTV-a na platformi Telemacha i favoriziranja kanala iz susjednih zemalja u odnosu na domaći javni servis.

Pogoršana politička situacija

Postupak Telemacha prema FTV-u, po mišljenju boraca, došao je u trenutku pogoršane političke situacije i uoči obilježavanja 30. godišnjice nezavisnosti države, ukazujući da se javni servis građana BiH već duži period diskriminira u režiji ovog operatera. Želi li kompanija Telemach ovakvim zamjenama teza ušutkati borce te je li cilj onemogućiti ih da iznose svoje mišljenje u vlastitoj zemlji koju su odbranili?

Želi li kompanija Telemach da FTV, kao javni servis, prešućuje ono što borci govore i misle? S druge strane, na pitanje brojnih boračkih udruženja i korisnika Telemachovih usluga zašto Telemach i dalje diskriminira javni servis građana Bosne i Hercegovine prebacujući FTV sa pozicije tri na poziciju 53 te najavom premještanja među regionalne kanale na poziciju 56, da bi na kraju bila pozicionirana na broj 55, kompanija Telemach nikad nije dala odgovor?!

Jedan od tri javna emitera

Kompaniji Telamach je dobro poznato da FTV nije tek jedan od 212 kanala na listi Telemacha, već jedan od tri javna emitera u BiH. S obzirom da su druga dva javna emitera (BHRT i RTRS) ostali na pozicijama dva i četiri, očekujemo da će Telemach na brojne zahtjeve kako boračkih udruženja, tako i svojih korisnika vratiti Federalnu televiziju na poziciju tri, gdje je nekada i bila.

Vjerujemo da će Telemach uvažiti zahtjeve boraca jer zahvaljujući njima i FTV i Telemach danas slobodno mogu govoriti i raditi u demokratskoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini - poručili su iz FTV-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.