Subota, 08.05.2021.
FOTO: Ines Lučić

Javni prijevoz u Sarajevu od danas ponovo u funkciji, građani se pridržavaju mjera zaštite

Na osnovu naredbi Federalnog  štaba civilne zaštite od 12. maja, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) omogućilo je ponovno korištenje javnog gradskog i prigradskog prijevoza od danas na svim registrovanim linijama u Kantonu.

U saradnji sa prijevoznicima KJKP GRAS  i Centrotrans Eurolines, Ministarstvo je  donijelo Instrukciju o načinu organizacije prijevoza putnika po fazama, odnosno postepeno i  u skladu sa epidemiološkom situacijom. 

Kako je definisano Instrukcijom, u prvoj fazi korisnici usluga koji posjeduju radničke karte (godišnje i mjesečne karte), usluge prijevoza koristit će u skladu sa registrovanim redovima vožnje prijevoznika.

VEZANI TEKST - Pogledajte kako će od sutra izgledati tramvaji i autobusi, gdje putnici mogu sjediti

Radnici koji ne posjeduju godišnje i mjesečne karte, mogu kupiti pojedinačne karte.

Nadalje, korisnici usluga  koji posjeduju penzionerske, studentske, đačke i druge pretplatne karte, osim radničkih, prijevozne usluge neće moći koristiti u vremenskom periodu od 06.30 do 09.00 sati kao i od 15.00 do 17.00 sati.

U zavisnosti od epidemiološke situacije kao i mjera nadležnih organa, bit će određen period trajanja ove faze pružanja usluga javnog prijevoza, odnosno  narednih faza. Iz Ministarstva obavještavaju korisnike usluga prijevoza koji posjeduju pretplatnu (mjesečnu) kartu za mart 2020. godine,  da istu mogu  koristiti u vozilima javnog prijevoza  u periodu od 15. do 30. maja, kao nadoknadu za neiskorišteni a kupljeni martovski kupon.

Također, naglašavaju da svi putnici u vozilima javnog prijevoza moraju imati zaštitnu masku, a preporučuje se i korištenje  rukavica. Vozači,  kondukteri, revizori i druga službena lica prijevoznika dužni su koristiti masku i rukavice.

Putnici će moći ulaziti samo na prednja vrata vozila javnog gradskog prijevoza.

Također su dužni poštovati upustva prijevoznika, prilikom ulaska u vozilo i tokom vožnje, saopćeno je iz Press službe KS.

U tramvaju, jutros, su dva uposlenika GRAS-a, jedan vozi, a drugi radi na dezinfekciji ruku svakog putnika koji uđe. Također, dezinficiraju se i sjedišta nakon izlaska svakog putnika. Građanima koji ulaze u tramvaj daju se upute gdje da sjednu, dakle, na sjedišta koja na sebi imaju zelenu oznaku. Bajro Žilić radi na dezinfekciji, ali je i vozač tramvaja, pa će se mijenjati sa kolegom u toku dana. 

- Radim dezinfekciju na ulazu tramvaju i dajem upute putnicima gdje da sjednu. Od jutros imamo putnika i uglavnom se svi pridržavaju. Svi se pridržavaju uputa, nisam imao problema. Mijenjat ćemo se kolega i ja, jedan krug on vozi, drugi ja - pojasnio je Žilić.

Vesna Bovan je jutros, nakon dva mjeseca, tramvajem krenula na posao. Do sada je, kako je kazala, pješačila jer je cijelo vrijeme epidemije radila. 

- Ipak treba da budemo svjesni, da poštujemo pravila ponašanja, da bi nam svima bilo lakše. Što nešto produžavati ako nema potrebe. Tramvaj je neophodan i jako je bitno da proradi gradski prevoz zbog ljudi koji idu na posao - pojasnila je Bovan.

Smatra da se građani moraju pridržavati svih mjera u cilju očuvanja zdravlja svih. 

- Radila sam cijeli ovaj period. Do sada sam išla pješke, ali sada rade tramvaji - kazala je Bovan. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh