U saradnji   sa prijevoznicima KJKP GRAS  i Centrotrans Eurolines, Ministarstvo je  donijelo Instrukciju o načinu organizacije prijevoza putnika po fazama, odnosno postepeno i  u skladu sa epidemiološkom situacijom. 

Kako je definisano Instukcijom, u prvoj fazi usluge javnog linijskog prijevoza putnika pružat će se  na sljedeći način:

- Korisnici usluga koji posjeduju radničke karte (godišnje i mjesečne karte), usluge prijevoza koristit će u skladu sa registrovanim redovima vožnje prijevoznika. Radnici koji ne posjeduju godišnje i mjesečne karte, mogu kupiti pojedinačne karte.

- Korisnici usluga  koji posjeduju penzionerske, studentske, đačke i druge pretplatne karte, osim radničkih, prijevozne usluge neće moći koristiti u vremenskom periodu od 6.30 do 9 sati kao i od 15 do 17 sati.

VEZANI TEKST - Pogledajte kako će od sutra izgledati tramvaji i autobusi, gdje putnici mogu sjediti

U zavisnosti od epidemiološke situacije kao i mjera nadležnih organa, biće određen  period trajanja ove faze pružanja usluga javnog prijevoza, odnosno  narednih faza.

Iz Ministarstva obavještavaju korisnike usluga prijevoza koji posjeduju pretplatnu (mjesečnu) kartu za mart 2020. godine,  da istu mogu  koristiti u vozilima javnog prijevoza  u periodu od 15. do 30. maja 2020. godine, kao nadoknadu za neiskorišteni a kupljeni martovski kupon.

Također naglašavaju da svi putnici u vozilima javnog prijevoza moraju imati zaštitnu masku, a preporučuje se i korištenje  rukavica. Vozači, kondukteri, revizori i druga službena lica prijevoznika dužni su koristiti masku i rukavice.

Putnici će moći ulaziti samo na prednja vrata vozila javnog gradskog prijevoza. Također su dužni poštovati upustva prevoznika, prilikom ulaska u vozilo i tokom vožnje, poručuju  iz Ministarstva.