Na ECEPP portalu za javne nabavke Europske banke za obnovu i razvoj, danas je objavljen tender u skladu sa pravilima ove banke za drugu fazu nabavke 15 novih tramvaja za javni prijevoz u Sarajevu.

U prvoj kvalifikacionoj fazi je odabrano pet pretkvalificiranih potencijalnih ponuđača, i to: konzorcij firmi Stadler Polska Sp.z.o.o. i Stadler Rail Valencia S.A.U. - Poljska i Španija, Durmazlar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi - Turska, CAF - Španija, ŠKODA Transportation a.s. - Češka republika i ALSTOM - Francuska.

- U ponedjeljak 11. januara 2021. godine predviđen je predtenderski sastanak sa potencijalnim ponuđačima. Rok za dostavljanje ponuda je 12. februar naredne godine. Rok za isporuku prvog vozila je 16 mjeseci, a svih 15 tramvaja će biti isporučeno u roku od 24 mjeseca od dana potpisivanja ugovora - saopćeno je iz Vlade KS.

Iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo su iskazali nadu i očekivanja prema kojima bi nove tramvaje na ulicama Sarajeva svi njegovi stanovnici mogli imati do kraja 2022. godine, dodaje se u saopćenju.