open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Javni poziv privrednicima s područja TK za povoljna kreditna sredstva
Slobodno ću reći da smo dobili tako povoljnu kreditnu liniju kakva nije zabilježena posljednjih 25 godina, ne samo u BiH nego i zemljama regije, kaže ministar privrede u Vladi Tuzlanskog kantona Asmir Hasić
13.01.2020. u 12:54
get url
text
Hasić Asmir ministar u Vladi TK
get url
text

Ministar privrede u Vladi Tuzlanskog kantona Asmir Hasić pozvao je danas sve privrednike s područja tog kantona da se prijave na javni poziv za subvencioniranje kreditne linije namijenjene privrednim subjektima s područja Tuzlanskog kantona.

Kantonalna vlada dosad je putem escrow računa izdvojila milion KM za subvencioniranje kamatnih stopa za privredne subjekte, a  BBI banka je izabrana kao najpovoljniji ponuđač za kredite.

- Slobodno ću reći da smo dobili tako povoljnu kreditnu liniju kakva nije zabilježena posljednjih 25 godina, ne samo u BiH nego i zemljama regije.

Programom subvencije kamatne stope, Vlada TK je izdvojila milion KM, a ukupno planirana sredstva su više od 27 miliona KM. Vlada kamatnu stopu subvencionira s tri posto, a ponuda BBI banke je bila 2,86 posto, što je dovelo do toga da će naši privrednici biti oslobođeni kamata – kaže Hasić.

Pored malih i srednjih preduzeća, javni poziv je upućen i obrtnicima.

- Prije nas su isto pravljeni kreditni aranžmani uz subvencioniranje kamata. To su po meni, kao čovjeku koji dolazi iz privrede Tuzlanskog kantona, bili nepovoljni kreditni aranžmani posebno jer se radilo čak o kamatama koje su iznosile i do 4,2 posto, troškovi obrade kredita su bili visoki, a rokovi otplate su bili veoma kratki - do tri godine.

Da bi kreditna sredstva bila opravdana, svaki privrednik treba od tih sredstava odmah ostvarivati prihode i vraćati kredit - pojasnio je ministar privrede TK.

Privrednici i obrtnici s područja Tuzlanskog kantona ovim javnim pozivom Vlade konačno su dobili svoju novu šansu za lakši i povoljniji razvoj privrede.

- Sada su troškovi obrade kredita 0,39 posto što znači da privrednik koji podigne kredit od 100 hiljada maraka njegovi troškovi će biti 390 KM. Također, povoljnost ove linije kredita jeste grace period od godinu dana uz šest godina roka otplate. Javni poziv od strane banke je već raspisan i bit će otvoren do utroška sredstava – kaže ministar Hasić.

Jedno privredno društvo koje se bavi isključivo proizvodnjom, proizvodno-uslužnim i uslužnim djelatnostima moći će podići kredit do dva milona KM.

- Mi se nadamo da ćemo doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i spriječiti egzodus mladih ljudi. Ovakav vid pomoći privrednim subjektima itekako može popraviti krvnu sliku našeg društva – ističe Hasić.

Najavljuje da će javni poziv podrške za fizičke osobe koje imaju određene poslovne ideje biti objavljen do kraja marta ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.