open-navfaktor-logo
search
Naredba
Javne površine u FBiH se peru uz korištenje dezinfekcionih sredstava
Komunalna preduzeća u Federaciji Bosne i Hercegovine nakon proglašenja stanje nesreće zbog koronavirusa, dobila su nalog da pojačaju pranje saobraćajnica, trotoara, platoa, općenito javnih površina, u gradovima uz korištenje dezinfekcionih sredstava.
18.03.2020. u 14:52
get url
text
Pranje ulica, Sarajevo

Admir Bećirović, direktor JKP Komunalac u Tuzli, kazao nam je da su akcenat na čišćenje i pranje javnih površina stavili i ranije.

- Već prošle sedmice sa poboljšanjem vremenskih prilika, mi smo krenuli sa uklanjanjem posipnog materijala nakon zimskog perioda, čišćenjem, a onda smo uključili pranje. Od ponedjeljka smo intenzivno počeli raditi, međutim sa jučerašnjim danom, pošto je naše preduzeće član Kriznog štaba Grada Tuzla, dobili smo zadatak da to čišćenje pojačamo sa dezinfekcionim sredstvima i mi već jutros, koliko je dozvoljeno, počeli smo ubacivati u naše cisterne s vodom za pranje površina i dezinfekciona sredstva - govori nam Bećirović i dodaje da su u jutarnjim satima u fokusu gradska naselja zbog velike frekvencije vozila na saobraćajnicama.

Razgovarali smo i sa Mirzom Ramićem, portparolom KJKP Rad.

- Od Kriznog štaba Kantona Sarajevo, resornog kantonalnog ministarstva i Federalne uprave civilne zaštite, dobili smo usmenim putem nalog da pojačamo aktivnosti kada je riječ o čišćenju i pranju saobraćajnica, odnosno, javno prometnih površina. Fokus je stavljen na prilaze medicinskim ustanovama, pojačano se čisti. Također su se prali prilazi obrazovnim ustanovama, trotori, odnosno, najprometnije saobraćajnice. Aktivnosti koje su bile jučer podrazumijevaju čišćenje padinskih dijelova u jutarnjim satima i popodne, a kojima su bile obuhvaćene općine Vogošća, Novi grad, Novo Sarajevo i Centar - govori Ramić.

Dodaje da su zbog koronavirusa akcenat na čišćenje prilaza medicinskim ustanovama.

- Kod pranja se koriste i dezinfekciona sredstva u rastvoru s vodom, a koja se nalazi u čistilicama i vozilima organiziranim za pranje kontejnera - rekao nam je Ramić.

U Olovu također se provode obavezne mjere pranja ulica uz korištenje dezinfekcionh sredstava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.