HNS BiH naglašava kako Alkalaj nije govorio u ime države Bosne i Hercegovine, a pogotovo ne u ime hrvatskog konstitutivnog naroda.

- Alkalaj je svojom zadnjom izjavom u ličnom svojstvu dobio podršku isključivo najradikalnijih bošnjačkih predstavnika koji kontinuirano zagovaraju kršenje Dejtonskoga sporazuma, čime je ponovno dokazao da je njihova marioneta. Jednostrano nametanje radikalne bošnjačke vanjske politike SDA i Bisere Turković te uzurpatora pozicije hrvatskoga člana Predsjedništva u posljednje četiri godine, nepopravljivo šteti ugledu Bosne i Hercegovine i odnosima s našim najvažnijim partnerima - ističu iz HNS-a.

Kako se navodi u saopćenju, Alkalajeve bezočne laži na račun visokog predstavnika i njegovoga ureda, hrvatskih političkih stranaka i susjednih država su opasan presedan i dodatno izoliraju položaj naše države u svijetu.

VEZANI TEKST - Alkalaj u Vijeću sigurnosti UN-a: OHR je prevario glasače, Schmidt je prekršio Ustav BiH

- HNSBiH podsjeća kako je visoki predstavnik odluku donio nakon što su vodeće bošnjačke političke stranke godinama pregovarale u lošoj vjeri i bojkotirale postizanje dogovora o izmjeni izbornog zakonodavstva. Zbog neustavnog izbornog procesa, bošnjačke stranke hrvatskom konstitutivnom narodu – ali i Židovima, Romima i drugim manjinama – određuju političke predstavnike u najvažnijim institucijama - navodi se u saopćenju.

HNSBiH podsjeća da su u posljednjih dvadeset godina izabrana tek dva pripadnika nacionalnih manjina u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Sva ostala mjesta u Klubu ostalih su, kako ističu, dosad zauzimali delegati koje su izabrali Bošnjaci i koji se, prečesto, lažno predstavljaju i mijenjaju svoje opredjeljenje svake četiri godine.

- Odlukom visokog predstavnika nisu smanjena prava pripadnika manjina. Upravo suprotno, pripadnicima manjina su povećani izgledi na legitimno predstavljanje kroz povećanje broja sa sedam na jedanaest izaslanika u Klub ostalih. HNSBiH još jednom poziva sve legitimne političke predstavnike na hitno formiranje vlasti, stabilizaciju političke situacije te na donošenje ograničenih izmjena Ustava Bosne i Hercegovine kako bi se svi građani naše države, neovisno o njihovom identitetu, mogli na izborima kandidirati na svim položajima u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava - ističu iz HNS-a i pozivaju na "odustajanje od radikalnih politika i vraćanje konsenzusu u vanjskoj politici" jer jedino se na taj način najbolje štite suverenost, teritorijalni i institucionalni integritet Bosne i Hercegovine.