Zajedničko obraćanje medijima je izostalo, ali su američki senatori Odbora za vanjske poslove na press konferenciji istakli da svojom posjetom naglašavaju važnost zapadnog Balkana za SAD, naročito "u ovo vrijeme koje je kritično za evropsku historiju".

- Razumijemo da Srbija i Rusija imaju kompleksnu historiju, ali se nadamo da ćemo sa Srbijom nastaviti raditi kako bismo Rusiji uputili jasnu poruku - rekao je novinarima u AmbasadiSjedinjenih Država senator Chris Murphy nakon sastanka delegacije s Vučićem, prenose srbijanski mediji.

Srbija je tri puta podržala rezolucije u UN-u protiv Rusije, uključujući i nedavnu kojom je suspendirano članstvo Rusije u Vijeću za ljudska prava, no nije se pridružila sankcijama koje je Zapad nametnuo Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Senatorica Jeanne Shaheen je novinarima potvrdila da je i o sankcijama bilo riječi na sastanku.

Predsjednik Srbije je rekao da budućnost Srbije leži na Zapadu s ostatkom Evrope i "ako je to namjera, onda svakako treba gledati i da imate vanjsku politiku koja je usklađena sa Evropskom unijom", citirala je TV N1 senatoricu Shaheen.

- Demokratske nacije ne mogu tolerirati brutalan tok rata u kojem su na meti civili - rekao je senator Murphy i poručio diplomatski kako se "nadamo da ćemo moći biti uz Srbiju narednih sedmica i mjeseci da pošaljemo tu poruku Rusiji".

Vučićev ured je u saopćenju rekao da je unapređenje saradnje sa SAD-om jedan od njenih vanjskopolitičkih prioriteta i da je Srbija "privržena poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država... o čemu svjedoči i glasanje  Srbije u Općoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim tijelima.

Ruski list Kommersant ocijenio je u ponedjeljak da je, poslije predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, naglo povećan pritisak na Beograd da se priključi sankcijama protiv Rusije.

U članku "Srbiju napadaju sa svih strana – Beogradom su nezadovoljni i Zapad i Rusija", ruski list piše da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napraviti niz koraka u susret Zapadu, ali je "teško da će se okrenuti od Rusije", prenijela je agencija Beta iz Moskve.

Nov i veoma neprijatni moment za Vučića, koji pokušava sjediti na dvije stolice je to što je nezadovoljstvo njegovom pozicijom izrazila i Moskva, navodi list, piše Hina.