open-navfaktor-logo
search
MESS
Jasna Diklić, dobitnica Zlatnog lovorovog vijenca: Ova nagrada je vrlo značajna za mene
Nagrada joj je dodijeljena za iznimnu posvećenost teatarskoj umjetnosti i uloge koje je ostvarila u svojoj bogatoj karijeri, posebno u vrijeme teatra pod opsadom, sa velikim brojem premijernih izvedbi i kreacija koje su se trajno urezale u sjećanje njene publike i postale dio historije bh. teatra
02.10.2019. u 19:37
get url
text
Diklić: Detalj sa dodjele nagrade
Diklić: Detalj sa dodjele nagrade

Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra, najviše festivalsko priznanje koje dodjeljuje Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS, večeras je na svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu Sarajevo, dobila bh. glumica Jasna Diklić.

Nagrada joj je dodijeljena za iznimnu posvećenost teatarskoj umjetnosti i uloge koje je ostvarila u svojoj bogatoj karijeri, posebno u vrijeme teatra pod opsadom, sa velikim brojem premijernih izvedbi i kreacija koje su se trajno urezale u sjećanje njene publike i postale dio historije bh. teatra.

-Ova nagrada je zaista vrlo značajna i za mene, ali i inače za pozorišnu umjetnost, jer je to jedina internacionalna nagrada koja se dodjeljuje zaslužnim umjetnicima, i ne samo iz BiH nego i iz regiona i šire. To je jedna nagrada koja ima svoje značenje i kvalitet. Nagrada će sigurno imati posebno mjesto u mom domu- kazala nam je Diklić.

Godinama vrlo predano sarađuje sa mladima, učeći ih ljepoti scenskog izražaja i društvenoj odgovornosti umjetnosti, te je stoga osnivačica i predavačica na više dramskih studija za polaznike glumačkih škola, a vrhunac tog rada je etabliranje Juventafesta – internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva..

-MESS nikad ne zaboravlja one koji su doprinijeli teatarskoj umjetnosti i festivalu. Pedeset godina sam ja u ovom poslu, a u obrazloženju nagrade stoji da se ona dodjeljuje ne samo mom pozorišnom trajanju i radu, nego i radu sa mladima, jer uz mene i sa mnom odrastale su generacije mladih ljudi, od koji su mnogi odabrali scensku umjetnost kao poziv kojim se žele baviti - istakla je Diklić.

Jasna Diklić je glumica izuzetne vještine u različitim scenskim umjetničkim formama, od monodrame, dramskog do postdramskog teatra gdje je demonstrirala izuzetan senzibilitet za komične i dramske uloge, za šta je višestruko nagrađena na mnogim nacionalnim i regionalnim festivalima. Njene uloge krasi autentičnost i neposrednost, iskrenost u komunikaciji sa glumačkim kolegama na sceni, pa je podjednako omiljena u struci i pozorišnom, filmskom i televizijskom auditorijumu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.