open-navfaktor-logo
search
Bivši selektor Zmajeva
Jasmin Mrkonja za Faktor: Ne može se grlom u jagode, treba nam rukometni Ivica Osim
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nastup na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Slovačkoj i Mađaraskoj okončala je bez pobjede.
20.01.2022. u 20:38
get url
text

Zmajevi su upisali tri poraza (Švedska - 30:18, Češka - 27:19 i Španija - 28:24), a najbolju partiju odigrali su u posljednjem kolu protiv Furije, aktuelnog evropskog prvaka. Tada je selektor Ivica Obrvan priliku dao nekim novim klincima, koji su opravdali povjerenje.

Meč protiv Španaca bio je posljednji u reprezentativnoj karijeri za Nikolu Prcea, koji se u ponedjeljak u Bratislavi oprostio od dres sa državnim grbom BiH.

Tri dana kasnije zbogom je rekao i Vladimir Vranješ, koji je za Zmajeve u 12 godina odigrao 82 utakmice. Prije dvije godine oprostio se i Muhamed Toromanović, a od ekipe koja je 2015. godine igrala na historijskom Svjetskom prvenstvu u Kataru u bh. timu ostalo je tek nekoliko reprezentativaca (Benjamin i Senjamin Burić, Mirsad Terzić, Josip Perić, Dejan Malinović, Ivan Karačić...).

VEZANI TEKST - Vranješ se oprostio od Zmajeva: Nema nikakvog sukoba, ponosan sam, uvijek ću biti navijač BiH

Istovremeno, došli su neki novi momci, njihovi nasljednici, u imenima Mirka Hercega, Vlade Draganića, Milana Vukšića, Edina Klisa...

Smjena generacija je neminovna, ali je također potrebno posložiti još mnogo stvari koje nedostaju našem rukometu, o čemu je u razgovoru za Faktor govorio i Jasmin Mrkonja, bivši proslavljeni reprezentativac bivše Jugoslavije i nekadašnji selektor Zmajeva.

- Velika je stvar što smo dva puta uzastopno nastupili na Evroskom prvenstvu. Prije toga smo igrali i Svjetsko prvenstvo. Ne bih nikoga da pravdam, ali jako teško je raditi u rukometu u Bosni i Hercegovini. Tu prije svega mislim na krovni Savez koji nije uspio da se adekvatno organizuje. Radi se stihijski, ad hoc, bez plana i bez strategije. Ne može se grlom u jagode, ne može se reprezentacija praviti u posljednji momenat - kazao je Mrkonja na početku razgovora za Faktor, obrazloživši na šta je konkretno mislio:

- Prošao sam neke sisteme, pokazalo se da neke stvari nisu drugačije kod nas i negdje drugo. Potrebno je samo to preslikati i napraviti smislen plan. Puno bi jednostavnije bilo da je to normalan Savez, normalna država, kada bi se odluke donosile u korist rukometa, a ne za političke poene i lične interese. Sport ne trpi nacionalne principe i podjele.

Mrkonja smatra je bilo teško očekivati da Zmajevi u Bratislavi ostvare bar jednu pobjedu.

- I prije Evropskog prvenstva rekao sam da je to nemoguća misija. Senzacija se dogodi jednom u 10 godina. Nadali smo se pobjedi protiv Češke, ali i Češka je otišla daleko ispred nas. Oni imaju sistem, imaju glavu. A mi to nemamo. RSBiH nema glavu. Nemamo ono jedinstvo, da svi pušemo u jedno.

Kod nas su jedni za Hrvatsku, drugi za Srbiju, a nama Bosancima ostaje da se borimo za reprezentaciju - istakao je Mrkonja, dodavši kako je to riješeno u FSBiH i KSBiH:

- U fudbalu je sve ujedinio autoritet kakav je Ivica Osim. U košarci su to Razija Mujanović i Mirza Teletović. U rukometu nemamo osobu koja bi ujedinila tri glave. A svi znamo da riba smrdi od glave. To me jako boli i frustrira.

Šta dalje? Pitanje je koje se nameće kao najlogičnije u ovom trenutku.

- Selektor Ivica Obrvan ima ugovor na četiri godine. Ako on želi nastaviti raditi pustio bih ga da radi, da pokuša nešto napraviti, da napravi plan. Ali samo ako ima ozbiljne namjere, ako mu ovo nije prolazna stanica. Što se tiče oproštaja igrača ispričat ću jednu situaciju iz 2015. godine, nakon SP-a u Kataru. Još tada sam rekao da se treba zahvaliti Prceu i još nekim igračima. Sada je 2022. godina, a mi nismo našli boljeg igrača. U domaćem prvenstvu najbolji igrač nam je Duško Čelica koji ima 36 godina - kaže Mrkonja, ponudivši rješenje koje bi moglo spasiti naš reprezentativni rukomet:

- U ranijem sistemu je bilo jako jednostavno. Postojale su A, B i mlada reprezentacija. Svake godine se u A tim promovisao po jedan, dva igrača. Tako praviš tim koji liči na nešto. A kako je kod nas? Koliko imamo igrača koji igraju dobro odbranu? Svi znamo Mirsada Terzića. I ko još? Bez obrane nemaš šta tražiti.

Pozivamo igrače iz vana, koji i ne igraju za svoje klubove, a bojimo se dati šansu mlađim igračima. Danas se traži instant rezultat, a to nije dobro. Treba dati šansu mlađima i ne očekivati rezultat. Da se ne okupljaju od takmičenja do takmičenja, nego da tokom godine odigraju bar dva jaka turnira. Poraze treba trpiti i iz njih učiti. I na kraju, treba se boriti za naše igrače, a ne dozvoliti da ih Hrvatske i Srbija uzimaju kako je njima volja. One ljude koji to podržavaju treba izbaciti iz Saveza. I od Evropske rukometne federacije (EHF) treba zatražiti zaštitu za igrače iz naše zemlje.

VEZANI TEKST - Skandalozna izjava predsjednika RSBiH u ostavci: "Žao mi je što djeca iz RS igraju za reprezentaciju BiH"

Mrkonja se još jednom osvrnuo na selektora Obrvana.

- Na Evropskom prvenstvu je u tim ubacio nekoliko mlađih igrača. Klis, Faljić, Bojić, Haseljić, Hamidović..., neki su od igrača koji su bili kod mene u kadetskoj reprezentaciji. Sada je pitanje kako će se ti igrači razvijati. Najvažnije da imaju klubove gdje će igrati. Ima tu još kvalitetnih igrača koji su žrtvovani zbog starijih igrača. Mladi moraju biti okosnica tima, uz sjajnog Benjamina Burića i na njima treba graditi budućnost. Ali, opet kažem, treba vremena za ozbiljnu priču - naglasio je Mrkonja.

Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj je jedno od najspecifičnijih do sada. Prije svega zbog koronavirusa, a selektori do dana utakmice ne znaju na koga mogu računati.

- Baš tako. Na dnevnoj bazi ne znaš koliko ćeš imati igrača na raspolaganju. Sve to stvara nervozu kod igrača i isrpljujuće je. Vjerujem da će najviše uspjeha imati reprezentacije koje imaju veću širinu. Ovdje imamo jedan primjer onoga o čemu sam pričao ranije.

Španci su imali B reprezentaciju i iz nje su povukli četiri, pet mladih igrača i uopće se ne osjeti njihov ulazak u igru. Uz Furiju, među favoritima su i Francuzi, te sve skandinavske reprezentacije - zaključio je Mrkonja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.