open-navfaktor-logo
search
Odluka suda
Jasmin Mešković i Suada Nožić ostaju u pritvoru
Osim Meškovića i Nožić, pod istagom su i kustosica muzeja u Mostaru Menvirsa Kmetaš-Demić, Šejla Bašić, Midheta Šoljić i Senad Jusufbegović, jedan od osnivača Muzeja
19.12.2019. u 11:05
get url
text

Općinski sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog Tužilaštva KS i odredio jednomjesečni pritvor Jasminu Meškoviću, predsjedniku Saveza logoraša BiH i Suadi Nožić, direktorici Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 u Sarajevu, a koji su uhapšeni prekjučer u akciji kodnog naziva "Memori", potvrđeno je iz Tužilaštva.

- Pritvor za osumnjičene određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli dovršiti ili ponoviti krivično djelo - kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica sarajevskog Tužilaštva.

{$galerijaFotografija}

Osim Meškovića i Nožić, pod istagom su i kustosica muzeja u Mostaru Menvirsa Kmetaš-Demić, Šejla Bašić, Midheta Šoljić i Senad Jusufbegović, jedan od osnivača Muzeja.

Za njih su, između ostalog, zatražene mjere zabrane sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u ovom predmetu, redovno javljanje nadležnoj policijskoj upravi, a za Jusufbegovića i zabrana obavljanja službene dužnosti.

U Općinskom sudu će danas biti održano ročište o predloženim mjerama zabrane. 

Mešković je, kako smo ranije objavili, označen kao vođa kriminalne grupe, a Tužilaštvo KS ga tereti da je od jula 2017. godine do momenta hapšenja orgabnizovao grupu ljudi u sklopu udruženja Bosanski muzej sjećanja, u okviru kojeg djeluje Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru.

S namjerom da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, kontinuirano su prodavali kritvorene karte za posjetu muzeju. Novac su zadržavali za sebe, a kasnije su ga ulagali u nekretnine.

Jasmina Meškovića je nadležnim organima prijavio njegov sin Mirza.

Priviđenje Tužilaštvo KS Memori 17.12.2019
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.