open-navfaktor-logo
search
Zločinac ostaje zločinac
Jasmin Medić: Izjava Vlaisavljević šalje poruku da se pojedine politike nisu zaustavile nakon Daytona, to je poražavajuće
Doktor historijskih nauka i naučni saradnik u Institutu za historiju Univerziteta u Sarajevu Jasmin Medić komentirao je za Faktor skandaloznu izjavu federalne ministrice kulture Sanje Vlaisavljević kako ratni zločinci nakon odslužene kazne moraju biti rehabilitirani.
11.05.2023. u 15:05
get url
text

VEZANI TEKST - Reakcije na izjave Sanje Vlaisavljević: Hvala Nikšiću, Konakoviću, Forti i zastupnicima HDZ - Schmidtove koalicije

Činjenica je, kaže Medić, da su u našem društvu, naročito u Srbiji i Republici Srpskoj, a i u Hrvatskoj, već rehabilitovani osuđeni ratni zločinci. Oni su, ne samo rehabilitovani, ističe, već su njihova djela glorificirana.

Medić kaže kako je svima poznato da su osuđeni ratni zločinci postali medijske ličnosti, da se nalaze na čelu Streljačkog saveza RS-a, da su pripadnici raznih paravojnih formacija...

- Problematično je da je ministrica kulture, koja je godinama važila kao neko ko promoviše kulturu dijaloga, dala svoje mišljenje o svemu što je danas na sceni po pitanju ratnih zločinaca u Hrvatskoj, RS-u i Srbiji.

Svi mi koji smo za BiH, ne smijemo prihvatiti takvo nešto i trebamo osuđivati ovakve poteze. Nikome u ovoj državi nije potrebna rehabilitacija bilo kojeg ratnog zločinca. Imate 17 osoba koji su pred Haškim tribunalom priznali krivicu. Nakon što su izašli iz zatvora, njih više od deset je bukvalno reklo da se ne kaju zbog onoga što je počinjeno.

Pogotovo je loša poruka da se rehabilituju oni koji nisu priznali krivicu. Kroz historiju se pokazalo da ratni zločinac ostaje ratni zločinac. Ne možete za ratnog zločinca, nakon što je odslužena zatvorska kazna, reći da više nije ratni zločinac. Izjava Vlaisavljević šalje poruku da se pojedine politike nisu zaustavile nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma i to je zaista poražavajuće - kaže Medić.

VEZANI TEKST - Hadžihafizbegović: Izjava Vlaisavljević kako masovnog ubicu iz Ahmića treba rehabilitirati je za policijsko privođenje

Prisjetio se i nekih svirepih ubistava u postdejtonskom periodu koja su nas zgrozila, poput brutalnog ubistva djevojke Arnele Đogić u Olovu.

- Zamislite da rehabilitirate te ljude nakon što poslije 30 ili 40 godina izađu iz zatvora. Zločinac, bez obzira na to ko je, zauvijek treba ostati zločinac i društvo ne smije dozvoliti da se takve osobe rehabilitiraju - smatra doktor historijskih nauka.

Osvrnuo se i na ratne zločine počinjenje u Prijedoru. Kako kaže, poznat je slučaj da je osuđeni ratni zločinac za zločine počinjene u "Keratermu" danas pripadnik "Srbske časti", a poznate su i provokacije ratnog zločinca Darke Mrđe.

Mrđa je nakon odležanih dvije trećine kazne pušten na slobodu, a vanzatvorski život počeo je u vrijeme ekshumacija na Tomašici. "Normalan" život, prema navodima pojedinih njegovih sugrađana, Mrđa je demonstrirao prilikom dženaze 2014. godine, kada se osmjehivao dok je kolona s tabutima prolazila u blizini njegove porodične kuće u naselju Tukovi, a potom i pljunuo u pravcu kamiona s posmrtnim ostacima.

- Poznate su provokacije Mrđe nakon što je otkirvena masovna grobnica Tomašica. Osuđeni ratni zločinac Duško Tadić je TV ličnost u Srbiji, tako da kada je riječ o Prijedoru nema nikakve vrste pokajanja, ali su oni u svojim zajednicama i u svom narodu rehabilitovani - zaključuje Medić za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.