open-navfaktor-logo
search
Iz moralnih razloga
Jasmin Hasić podnio ostavku na mjesto člana Upravnog odbora BKC-a TK
Dirigent Jasmin Hasić podnio je ostavku na mjesto člana Upravnog odbora Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona. Kako je naveo, smatra to moralnim činom te nimalo populističkim a kamoli po nečijem nalogu ili partijkoj dužnosti.
15.05.2021. u 09:15
get url
text

Na redovnoj sjednici Upravnog odbora BKC-a TK prije tri dana, kako je naveo, obaviješten je da Vlada Tuzlanskog kantona nije prihvatila izvještaj o radu BKC-a TK te poslala zaključak u kojem ih obavještava da se ne prihvata izvještaj za 2020. godinu samo u dva člana, te da će ga uputiti u skupštinsku procedru, a bez ikakvog obavještanja i šturo obavještenje direktorici nakon kraće rasprave da je problem u "metodologiji" jednog dijela izvještaja.

- Bio sam jako iznenađen činjenicom da Vlada i resorno ministarstvo nisu prepoznali više od 150 događaja/manifestacija koje su se dogodile u BKC-u TK, a imajući u vidu pandemiiju i brojna ograničenja. S obzirom na to da dolazim iz kulturnog miiljea ovog grada ali i gradova u kojima radim i povremenom živim, Brčko, Tuzla, Sarajevo, i gdje redovno pratim kulturna dešavanja moram istaći da je Bosanski kulturni centar jedna od rijetkih ustanova koja je uspjela u vrijeme pandemije COVID-19 organizovati ovoliki broj događaja, a pri tome cijelo vrijeme ih usklađivati sa potrebama sjednica Skupštine TK i Kriznog štaba TK i Vade TK ustupajući dvorane navedenim organima vlasti, u najteža vremena. - naveo je Hasić.

Ističe da je Upravni odbor u kojem je sudjelovao ovo vrijeme (od juna kada su putem konkursa izabrani na te pozicije) od menadžmenta tražio smanjenje rashoda, saradnju i koproduckciju sa drugim kulturnim ustanovama kako bi se smanjili troškovi BKC TK, a u isto vrijeme povećao broj manifestacija.

- I zaista, održani su brojni koncerti, festivali, izložbe promocije knjiiga, jedini u BiH u vlastitoj organizaciji, organizaciji raznih udruženja, ustanova, organizovalo se i po prvi put u organizaciji BKC TK obilježavanje Dana evropskog kulturnog naslijeđa i svjetski dan audiovizuelnog naslijeđa. Po prvi put nakon dugo godina Bosanski kulturni centar TK po vertikali od uprvaljačke strukture preko rukovodeće strukture ima stručne i kompetentne ljude zastupljene u svim sektorima BKC-a TK, a rezultati su itekako vidljivi, te da nije pandemije možete zamisliti kakvi bi tek rezultati bili iza nas. Član UO prvi put iz umjetnosti direktno, moja malenkost jedini magistar muzičkih umjetnosti dirigovanja na području sjeveroistočne Bosne, nestranački kadar, direktorica diplomirani muzikolog, stručni saradnici od novinara, producenata likovnih umjetnika i da ne nabrajam dalje bili su tu pa i po 24 sata da kultura živi i uvrijeme pandemije, da bi oni što imaju "višeznamenje od nas" rekli "nije to to" znamo mi bolje. Bujrum! - navodi Hasić.

Dodaje da ga je sramota da kao jedan od najuspješnjih sudenata Muzičke akademije u Sarajevu i dobitnik specijalnog priznanja, Značke Univerziteta Sarajevo za ovaj čin nije (ako nije) uspio doprinijieti da ova ustanova i u vrijeme pandemije kada je i imenovan od tadašnjih funkcionera kao nestranački kadar pomogne BKC-u TK koji je bio u posrtanju kako finansijskom tako i programskom, zajedno sa svojim kolegama iz UO napravi bolje uvjete.

- Držalo se i po 12 sjednica mjesečno (neki će reći, plaćeni ste za to). Da, jesmo i otkrivam vam - 150 KM mjesečno bez obzira na broj održanih sjednica, nakon ovako omalovažavajućeg zaključka Vlade Tuzlanskog kantona koja je usvojila izvještaje pojednih kulturnih institucija koje su daleko manje ili skoro nikako provodile aktivnosti promociji kulture. Ovo je dokaz da stručnim osobama nije mjesto na rukovodećim funkcijama u ustanovama kulture u Tuzlanskom kantonu - navodi Hasić i dodaje:

- Stoga ja Jasmin (Fikreta) Hasić, magistar muzičkih umjetnosti iz oblasti dirigovanja sa Sarajevske muzičke akademije, dva odsjeka završena i dobitnik priznanja kao jedan od najboljih studenata Muzičke akademije u Sarajevu podnosim ostavku na mjesto člana UO Bosanskog kulturnog centra TK do nekih boljih vremena i ljudi koji znaju šta i koliko pravilan razvoj umjetnosti donosi našoj domovini te njenu integraciju u evropske okvire. A na Vama dragi moji nadređeni je da je prihvatite ili odbacite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.