open-navfaktor-logo
search
Razgovor
Jasmin Džemiđić: Dok mi ne zašiju usta, neću se prestati smijati
Sutra, u novoj predstavi "All Inclusive" koju će uz Amilu Terzimehić, Enu Kurtalić i Merimom Dervović, premijerno izvesti na sceni Pozorišta mladih Sarajevo, pokazat će nove pomake svog predanog i iskrenog rada
19.09.2019. u 14:43
get url
text
Jasmin Džemiđić: Pomjera granice

Prije nekoliko godina stand-up komediju podredio je sebi i svom zdrastvenom stanju. Zvanični naziv "stand-up", "prebacio" je u "sit down", te sa scene, iz kolica, počeo nasmijavati mase, uglavnom na svoj račun, prepričavajući šaljive zgode i nezgode jedne osobe sa "invaliditetom".

Znaci navodnika nad rječju invaliditet s pravom su tu, jer, oni koji su imali priliku biti na nastupima Jasmina Džemiđića ili razgovarati sa njim, znaju da je osim dobrog smisla za humor i osmijeha koji ne skida sa lica, pozitivan stav, pogled i volja za životom, sve ostalo manje vidljivo, pa gotovo neprimjetno.

"Invaliditet" nije uspio uništiti Jasminov vedar duh, i postao je inspiracija. Sutra, u novoj predstavi "All Inclusive" koju će uz Amilu Terzimehić, Enu Kurtalić i Merimom Dervović, premijerno izvesti na sceni Pozorišta mladih Sarajevo, pokazat će nove pomake svog predanog i iskrenog rada.

- Predstava "All Inclusive" je nešto novo, što je definitivno neistraženo kod nas, a to je da se neko bavi tijelom, generalno pokretom, propraćeno dokumentaristički. To je dakle, plesno, dokumentarno-fizička predstava. Naravno inkluzivna jer se radi s osobama sa invaliditetom koje aktivno učestvuju. Mislim da će ljudi koji je pogledaju biti i iznenađeni i obradovani, a možda malo i šokirani nekim stvarima i tematikom kojom smo se bavili - kaže Jasmin.

Otkriva nam da će u predstavi plesati i unaprijed napominje da se ne šali.

- Da, zvuči nevjerovatno, ali ja ću plesati. Dobar sam, nisam loš. Zapravo, sve se dobro uklopilo. Naša tijela idu u dva ekstrema. Savršena tijela i ona koja nisu toliko savršena, ali su na kraju ispala pravo dobar spoj. Razbijamo tabue o osobama sa invaliditetom, i naravno priču o tim takozvanim savršenim tijelima za koje se smatra da treba da idu jedino uz drugo savršeno tijelo. Ali nije tačno! Može i savršeno-nesavršena kombinacija da funkcionira jako dobro. To ćemo mi pokazati i dokazati - naglasio je Jasmin.

Svaki momenat u kojem su osobe sa invaliditetom vidljive smatra jako bitnim, zbog čega mu ni proces rada na predstavi, koji je trajao šest mjeseci, nije teško pao.

- Meni je ovo trebalo. Na početku sam mislio gdje ću, ali kada dođeš kući i osjetiš onaj slatki umor, pa jedva čekaš sutra ponovo da dođeš, shvatiš koliko je vrijedilo. Tako da je kompletan proces rada bio opušten, tu smo svi godinama blizu pa je i atmosfera bila jako lijepa. Meni je posljednjih šest mjeseci proletilo, kao da smo jučer počeli. Bilo je lijepo i ako može da se ponovi - dodaje kroz smijeh i nastavlja...

- Dala mi je ova predstava puno jer je dosta iskrena. U tom dokumentarističkom dijelu traženo je od nas da budemo što iskreniji, da sve te neke frustracije koje imamo u sebi, koje nosimo, da izbacimo. Dopušteno nam je da se izvrištimo. Duhovno sam se baš pročistio, a sutra ću baš onako da se ispraznim, da se resetujem - poručuje.

Nedavno je u Sloveniji zabilježio svoj prvi internacionalni nastup, i to na jednom od najvećih festivala u regionu, pred 1.200 ljudi.

O novim projektima ne razmišlja, jer, na tom putu ga koči zdrastveno stanje.

- Vjerovatno će doći do amputacije druge noge, tako da moram to prvo riješiti. Ali dok god mi ne zašiju usta, ja ću se smijati - naglašava Jasmin i u svom stilu i kroz smijeh dodaje: "Bit će mi lakše raditi predstavu bez obje noge, bit ću barem deset kila lakši".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.