open-navfaktor-logo
search
Projekti
Jasmila Žbanić završila snimanje filma o Srebrenici
Glumačka ekipa filma je internacionalna, a iz BiH, priliku da zaigraju u ovom važnom ostvarenju su: Emir Hadžihafizbegović, Izudin i Dino Bajrović, Ermin Sijamija, Minka Muftić, Ermin Bravo, Nusmir Muharemović, Merima Lepić Redžepagić, Sanela Krsmanović Bistrivoda... kao i veliki broj statista
18.07.2019. u 17:48
get url
text
Detalji sa seta i u pauzama između snimanja
get url
text

Hercegovina je posljednja dva mjeseca bila filmski set za ekipu predvođenu nagrađivanom rediteljicom Jasmilom Žbanić. U Mostaru, Počitelju i Stocu, snimljene su ljetne scene za njen novi film radnog naslova "Kuda ideš Aida" (Quo vadis, Aida), za koji potpisuje i scenarij, a kako saznajemo, prije montaže, ostalo je još nekoliko zimskih kadrova da se zabilježi.

Time bi priča o najvećem zločinu nakon Drugog svjetskog rata u Europi, o srebreničkom genocidu, bila završena i spremna za velike ekrane širom svijeta. A ako bude bilo sve po planu, svjetska premijera bi mogla biti upriličena na filmskom festivalu u Berlinu, na kojem je, podsjetimo, Jasmila Žbanić 2006. godine za debitantski film "Grbavica" osvojila Zlatnog medvjeda.

Režiju i scenario potpisuje Jasmila Žbanić

Film "Kuda ideš Aida" snimljen je prema knjizi "Pod zastavom UN-a", koja razotkriva najmračnije tajne genocida, monstruznog zločna u kojem su ljudi, porodice, očevi, sinovi, djeca... stradali samo zbog imena i prezimena.

Ipak, priča je dramatizovana i ima nekoliko segmenata koji su drugačiji od onoga što se Hasanu desilo. Priča će dakle pratiti jednu sudbinu i govoriti o samo jednom segmentu tragedije.

Zbog autentičnosti priče film će u sebi sadržavati i elemente dokumentarnog, za koji je materijal već napravljen tokom obilježavanja godišnjice 11. jula.

Glumac Nusmir Muharemović: Pripreme za snimanje

Glumačka ekipa filma je internacionalna, a iz BiH, priliku da zaigraju u ovom važnom ostvarenju su: Emir Hadžihafizbegović, Izudin i Dino Bajrović, Ermin Sijamija, Minka Muftić, Ermin Bravo, Nusmir Muharemović, Merima Lepić Redžepagić, Sanela Krsmanović Bistrivoda... kao i veliki broj statista.

U filmu igraju i holandski glumci, koje je Jasmila birala na kastingu u decembru prošle godine.

Producentska kuća "Deblokada" iz Sarajeva sa još nekoliko evropskih država: Njemačka, Austrija i Turska, čine komproducentski tim ovog filmskog projekta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.