open-navfaktor-logo
search
Apsurdi
Jašarspahić upozorava na propust UIO-a: Zbog najobičnijeg papira zaustavlja se izvoz iz BiH
Izvoznici u Bosni i Hercegovini suočavaju se već neko vrijeme s nemogućnošću izvoza zbog nedostatka EUR1 obrazaca, budući da Uprava za inidrektno oprezivanje BiH (UIO) nije odštampala novu seriju ovih formulara kojim se na carini označava i dokazuje porijeklo robe.
29.05.2022. u 19:41
get url
text
Mirsad Jašarspahić

- Udruženje špeditera koje radi za naše uvoznike i koje kontaktira carinske ispostave je prije mjesec najavilo da može doći do tog problema zbog toga što nije završena tenderska procedura. To je toliki apsurd da privredni subjekti, izvoznici u koje se toliko uzdamo dođu u situaciju da zbog jednog najobičnijeg papira ne mogu da izvoze – kazao je za Faktor Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH.

Privredna komora Federacije BiH traži od Uprave za indirektno oporezivanje da hitno riješi problem nedostataka obrazaca EUR1, koji su neophodni za izvoz bosanskohercegovačkim kompanijama.

- Veliki broj izvozno orjentisanih kompanija obratio se Privrednoj komori FBiH sa zahtjevom da se reaguje kako ne bi došlo do obustave izvoza i potpunog kolapsa bh. privrede. Ukoliko se hitno ne izvrši nabavka obrazaca, doći će do ugrožavanja ugovorenih rokova isporuke, plaćanja penala i drugih problema, što će izazvati velike novčane gubitke našim izvoznicima i do gubitka poslova. Stoga je neprihvatljivo da se i pored svih drugih problema sa kojima se susreću bh. kompanije, suoče sa banalnim propustom nestašice obrazaca EUR1 – upozorava Jašarspahić.  

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.