navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Revolucija na pomolu

Japanski naučnik razvija vakcinu koja garantira doživotnu zaštitu od koronavirusa

Naučnici u Japanu užurbano rade na revolucionarnoj vakcini koja će garantirati doživotnu učinkovitost.

Objavljeno: 01.01.2022. u 18:56
get url
text

U informaciji koju je objavio portal The Japan Times, navodi se kako je Michinori Kohara, profesor emeritus s instituta Tokyo Metropolitan Institute of Medical Science, početkom 2020. počeo razmišljati o vakcini koja bi, poput one za velike boginje, pomogla iskorijeniti koronavirus.

On je u aprilu prošle godine u saradnji sa Nacionalnim institutom za zarazne bolesti počeo razvijati rekombinantni virus vakcinije, koji sadrži šiljasti protein virusa SARS-CoV-2, uzročnika COVID-19.

Njegov tim odabrao je nepatogeni soj vakcinije pod nazivom DIs, koji djeluje kao izuzetno učinkovit i siguran virusni vektor.

Koharina revolucionarna vakcina može proizvesti moćna neutralizirajuća antitijela sedam dana od imunizacije i ponuditi dugoročnu zaštitu.

A ako se dvije injekcije vakcine prime u razmaku od tri sedmice, neutralizirajuća antitijela povećavaju se za čak deset puta.

Vakcina će vjerovatno biti učinkovita i protiv omikrona.

Još jedna prednost je njena sposobnost dugotrajnog skladištenja na sobnoj temperaturi.

Eksperimenti na miševima s rekombinantnim virusom vakcinije u koji je kodiran visoko patogeni HA gen ptičije gripe pokazali su visoke nivoe antitijela koje su ostajale stabilne više od 20 mjeseci, što je gotovo prosječan životni vijek miša - svi vakcinisani miševi i 20 mjeseci nakon vakcinacije bili su živi, dok su oni nevakcinisani uginuli.

- Ova vakcina može izazvati antitijela i stvoriti doživotni imunitet. Jedna injekcija zadržava svoju učinkovitost više od 20 mjeseci, a ne postoji druga vakcina koja može postići takve učinke - rekao je Michinori Kohara.