open-navfaktor-logo
search
Narušavaju život
Japan ograničava broj turista na ostrvu poznatom kao "Galapagos istoka"
Na japanskom ostrvu Iriomote u prefekturi Okinawa na jugu Japana, od aprila se uvodi ograničenje broja turista na 1.200 na dan.
29.03.2023. u 18:15
get url
text

Time će se spriječiti prekomjerni turizam koji ometa svakodnevni život stanovništva i narušava lokalni eko sistem, saopćila je vlada te prefekture.

Od aprila 2023. godine, vlada prefekture Okinawa planira da ograniči ukupnu godišnju posjeta ostrvu Iriomote na 330.000 ljudi, piše japantoday.com.

Ostrvo, koje su lokalne vlasti nazvale "Galapagos istoka", popularno je zbog svoje prirodne ljepote i karakteristične vrste divljih mačaka koje se nalaze samo na ovom ostrvu.

Mjere za sada nisu obavezne, ali su nadležni pozvani na saradnju.

Prije pandemije koronavirusa, na ostrvo, koje ima oko 2.400 stanovnika, godišnje je dolazilo oko 300.000 posjetilaca.

Zbog prevelikog broja turista dolazilo je do problema kao što su nestašica vode i saobraćajne nesreće u kojima su stradale ugrožene divlje mačke.

Centar za zaštitu divljih životinja Iriomotea 2008. godine je procijenio da je populacija divljih mačaka ugrožena, na ostrvu je ostalo oko 100 jedinki.

Kako je saopćila vlada prefekture, također će se ograničiti broj posjetilaca na pet prirodnih lokacija svjetske baštine, uključujući mjesta na kojima postoje ugrožene vrste.

Ograničenja će varirati od 30 do 200 ljudi dnevno, a vlada poziva turiste da lokacije posjećuju u pratnji turističkih vodiča.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cool Japan (@influencer_t0213)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.