open-navfaktor-logo
search
Politički pritisak
Janšina Vlada im uskratila finansije: Novinari agencije STA traže pomoć Evropske komisije
Novinari i zaposlenici Slovenske tiskovne agencije STA, kojoj vlada uskraćuje financijska sredstva iz budžeta za obavljanje javne službe izvještavanja koja joj po zakonu pripadaju, ponovo traže pomoć Evropske komisije, uključivši i finansijsku pomoć, objavili su u četvrtak slovenski mediji, a prenosi Hina.
06.05.2021. u 14:12
get url
text

U pismu koje su uputili predsjednici  Evropske komisije Ursuli Von der Leyen, potpredsjednicama Veri Jourovoj i Margrethi Vestager, te evropskim povjerenicima Ylvi Johansson i Janezu Lenarčiču, zaposlenici slovenske nacionalne novinske agencije naveli su zabrinutost da bi zbog nedostatka finansijskih sredstava agencija mogla ostati nelikvidna i prestati djelovati 30 godina nakon što je osnovana.

Kako je prenio mariborski dnevni list "Večer", u pismu navode da je u Sloveniji među novinarima, ali i mnogim drugim ustanovama i udruženjima i pojedincima, velik odaziv na akciju slovenskog novinarskog društa za davanje dobrovoljnih priloga kako bi agencija opstala. No novinari i zaposlenici ističu da se nadaju i daljnjoj podršci Evropske komisije, ne isključivši i moguću finansijsku pomoć, kako bi se očuvala sloboda medija.

- Budući da vjerovatno niko ne želi da se mađarski scenarij nastavi i u Sloveniji, a možda i u još nekoj od država članica Evropske unije, potrebno je da Evropska komisija i dalje svojim utjecajem brine za to da ne dođe do takvog crnog scenarija  -  možda i neposrednom finansijskom podrškom Slovenskoj tiskovnoj agenciji iz sredstava o raspoređivanju kojih odlučuje sama Evropska komisija - navodi se u pismu, prenose slovenski mediji.

Vodstvo slovenske tiskovne agencije već je nekoliko mjeseci u sporu s vladom Janezom Janše oko dodjele pripadajućih sredstava koje joj iz budžeta pripadaju za obavljanje javne službe. Vlada je do sada  odbijala potpisati novi ugovor o finansiranju za ovu godinu. Ta sredstva u proteklih 30 godina niti za jednu vladu nisu bila upitna.

Premda vlada to tumači navodnim odbijanjem vodstva agencije za predajom nekih finansijskih podataka o poslovanju, novinarska udruženja u Sloveniji uvjerene su da se radi o političkom pritisku, kako bi se promijenilo vodstvo agencije i način izvještavanja s kojim vlada Janeza Janše očito nije zadovoljna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.