open-navfaktor-logo
search
Slovenija
Janša osuđen na uvjetnu kaznu zatvora
Presuda bivšem slovenačkom premijeru je izrečena jer je dvije novinarke nazvao "prostitutkama"
23.11.2018. u 19:40
get url
text

Čelnika slovenske opozicije i bivšeg premijera Janeza Janšu okružni sud u Celju u petak je nepravosnažno uvjetno osudio na tri mjeseca zatvora s rokom od godine dana jer je na Twitteru dvije novinarke Slovenske televizije nazvao medijskim "prostitutkama" nakon što su u emisiji, kako je rekao, nekorektno izvještavali o njegovoj stranci.

Nakon što je u udarnom terminu javnog servisa početkom 2016. objavljena emisija u kojoj je Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) prikazana kao stranka čiji su članovi navodno povezani s krajnjom ekstremističkom desnicom koja traži reviziju historije, što se dokumentiralo navodom da su se njeni članovi registrirali u Facebook grupu "Legija smrti", što je stranka demantirala, Janša je reagirao na svom Twitter računu.

- Na nekakvoj Facebook stranici javne televizijske kuće nude se jeftine usluge odsluženih prostitutki Evgenije C. i Mojce P.Š. Svodnik Milan - napisao je Janša.

U tome su se prepoznale autorica emisije, novinarka Eugenija Carl i urednica informativnog programa javne televizije Mojca Šetinc Pašek, te zbog uvrede časti odštetno i krivično tužile Janšu.

U odštetnoj tužbi već im je pravosnažno dodijeljeno po 6.000 eura, a sad je sud u Celju donio nepravosnažnu presudu i u krivičnom dijelu parnice.

Slovenski opozicioni prvak u petak je na sudu izjavio da je svojim tvitom reagirao na nekorektno izvještavanje spomenutih novinarki o njegovoj stranci i da zapisom "nije mislio na spolnu nego medijsku prostituciju", te da im je ako su to tako shvatile spreman ponuditi izvinjenje.

Advokat novinarki izjavio je u sudnici da to ne shvata kao izvinjenje nego kao neumjesni sarkazam.

Janša je nakon završetka suđenja kazao da je njegov tvit bio reakcija na televizijski prilog novinarke Evgenije koja je u emisiji izrekla "hrpu gnusnih laži" na račun članova SDS-a, te da je njenu emisiju vidjelo 100.000 ljudi, dok je njegov tvit pročitalo možda samo nekoliko stotina njegovih sljedbenika na društvenim mrežama, javila je Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.