open-navfaktor-logo
search
Trener Zmajeva
Janjoš pred Portugal: U ovom momentu "bod bi bio sjajan"
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se danas u nepotpunom sastavu u Trening centru u Zenici.
07.06.2023. u 16:31
get url
text

Večerašnjim treningom će početi pripreme za predstojeće dvije utakmice kvalifkacija za Evropsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj, u kojima će u gostima igrati protiv Portugala (Lisabon, 17. juna), te na domaćem terenu protiv Luksemburga (Zenica, 20. juna).

Selektor Faruk Hadžibegić zbog povreda je ostao bez Ermedina Demirovića (Augsburg, Njemačka) i Radeta Krunića (Milan, Italija) pa je pozive naknadno uputio Sanjinu Prciću i debitantu Saidu Hamuliću, koji nastupaju za francuske klubove Strasbourg i Toulouse.

Danas su se novinarima u Zenici obratili pomoćni trener Mehmed Janjoš, te debitanti Dal Varešanović (Sarajevo) i Adrijan Leon Barišić (Osijek, Hrvatska). Janjoš je istakao kako će veliki hendikep biti izostanak Krunića i Demirovića.

- Ali, u sportu je to tako, jednostavno se morate prilagoditi i pokušati naći adekvatne zamjene. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti. Naravno da nam je jako žao Krune i Demira, koji igraju jako dobro u svojim klubovima...

Jednostavno, moramo dalje i bez njih pokušati napraviti ono što je najbolje i pokušati staviti adekvatne zamjene koje će odraditi posao na najbolji mogući način - kazao je Janjoš.

Portugal je, ističe, favorit, ali je "sportski očekivati neki rezultat koji će nama odgovarati", a u ovom bi momentu "jedan bod bio sjajan".

- Vi dobro znate da poslije tri dana imamo jednu vrlo tešku utakmicu sa Luksemburgom. Kakvi bi mi bili sportaši kada bismo odmah išli da kažemo: Idemo da izgubimo! Naravno, nećemo se tako ponašati, ali moramo biti svjesni i realni da je Portugal apsolutni favorit. Mi idemo u Portugal da pokažemo da smo i mi ekipa koja zna da igra i koja može da napravi rezultat.

Učinit ćemo sve da napravimo rezultat i, naravno, da budemo spremni za tri dana, poslije za Luksemburg. To su utakmice koje će nas trasirati prema našem cilju, a naš je cilj odlazak na Evropsko prvenstvo - rekao je Janjoš.

Dodao je kako još nisu došli Ibrahim Šehić i Amir Hadžiahmetović, koji večeras igraju utakmice u turskom prvenstvu, dok kapiten Edin Džeko, 10. juna, sa svojim Interom igra finale Lige prvaka. Čeka se i dolazak Hamulića.

Janjoš je svjestan kako će stručni štab imati težak zadatak da smanji periode oscilacija, koje su pokazali u meču u gostima protiv Slovačke. Do prve utakmice, dodaje, ima dovoljno vremena da se uigraju, te da spreme i igrače koji su nešto ranije okončali svoja prvenstva.

- Učinit ćemo sve da nemamo velike oscilacije između dvije utakmice, ali morate da znate da je ovo jedna ekipa u stvaranju, ekipa koja će sigurno u perspektivi igrati dobro. Ali, ovoga momenta, mi moramo kupiti bodove i moramo se okrenuti toj situaciji...

Velika stvar i velika nam je prednost što naši standardni igrači mahom igraju po 90 minuta. To je jedna velika dobit. Nismo u zadnje vrijeme to imali, ali ovog momenta imamo i nadam se da će to biti velika prednost za nas - kazao je Janjoš.

Barišić je bio juniorski bh. reprezentativac, a, kako je naglasio, upravo je u TC FSBiH u Zenici bio i debitovao protiv Crne Gore. Hrvatski su mediji isticali kako je BiH "ukrala im igrača", ali Barišić ističe da on nije imao dileme.

- To sam, nekako, onako gledao kako se kroz medije provlači ta priča o otmici. Mislim, ljudi koji su mene pratili znaju da sam ja ovde debitovao, baš na ovome TC za U-18 selekciju, protiv reprezentacije Crne Gore.

I od tada sam nastupao za sve selekcije i za mene nije bilo uopće dileme. Ja sam, znači, tu proveo lijepe trenutke, upoznao puno dobrih momaka, puno dobrih selektora... Tako da, jednostavno, ja tu pripadam - naglasio je Barišić.

Dobio je, dodaje, puno poruka ohrabrenja te se svima zahvaljuje na podršci, a navijačima poručuje kako se nada da će ispuniti njihovo povjerenje.

- Kao profesionalni igrači, cijeli se život pripremate i sanjate o ovakvim utakmicama, kao što su protiv Portugala. Tako da ne bih, sada, rekao: evo, došao sam tu i sada mi je ovo sve šok. To je ono što želite i za šta se pripremate cijeli život.

Vjerujem, ako mi se ukaže prilika, u tom trenutku to je na selektoru. Ja shvaćam da sam ja tu opet prvi put, pridošlica, ali ja ću definitivno biti spreman - obećava Barišić.

Na konstataciju da su igrači Osijeka bili važni igrači bh. tima, poput Bakira Beširevića, Barišić je istakao kako se radi o legendi i jednom od najvećih igrača u historiji tog hrvatskog kluba te da, "ako i on postane takav, nada se da se niko neće žaliti".

Varešanović je igrač koji dolazi iz bh. lige, ali i on podvlači kako se za "ovakve utakmice živi, a živi se i za ovaj poziv u reprezentaciju".

- Sigurno da svaki igrač sanja da igra za svoju državu, pa tako i ja. Što se tiče Portugala, mislim, normalno je, ako Bog da, ja se nadam da će sve biti dobro i ako bude prilike, ja ću biti spreman.

Naravno da bih volio da bude prilike i ako bude prilike, ja ću biti spreman. Nadam se da ću pokazati da mi je mjesto tu - kazao je Varešanović.

Smatra kako je igrama u svom klubu pokazao da se zna nositi s pritiskom, koji je posebno izražen zbog prezimena koje nosi, s obzirom da je i njegov otac Mirza bio reprezentativac BiH. Dosta igrača poznaje od ranije, a svi su ih, kaže, prihvatili dobro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.