open-navfaktor-logo
search
Suđenje Oriću
Janjić tražio ponovno izvođenje svih dokaza, Sud odbio
Na jutros održanom predpretresnom ročištu tužilac Janjić je predložio da se saslušaju svi svjedoci i da se ponovo izvedu svi dokazi
03.09.2018. u 09:38
get url
text

{$galerijaFotografija}

Apelaciono vijeće Suda BiH jutros je odbilo prijedlog tužioca Miroslava Janjića da se u drugostepenom postupku protiv Nasera Orića ponovo izvode svi dokazi, koji su izvedeni i tokom prvostepenog postupka.

Na jutros održanom predpretresnom ročištu tužilac Janjić je predložio da se saslušaju svi svjedoci i da se ponovo izvedu svi dokazi. Na pitanje sudije Tihomira Lukesa zbog čega to traži, Janjić je rekao da želi da i ovo Vijeće cijeni dokaze Tužilaštva.

S druge strane, odbrana je tražila da zbog efikasnosti postupka budu usvojeni ranije provedeni dokazi, a da se eventualno ponovo provedu dokazi da bi se ispravili raniji nedostaci koje je utvrdilo Apelaciono vijeće. Sudija Lukes je kazao kako je praksa Suda da se ne provode svi dokazi, te najavio da će pred drugostepenim vijećem biti saslušani svjedoci Radivoje Ostojić, te zaštićeni svjedok O1.

Zanimljivo je da je Janjić na početku ročišta kazao kako se "ne protivi izvođenju dokaza koje je predložila odbrana", na šta mu je sudija Lukes iznenađeno ukazao da odbrana uopće nije predlagala dokaze.

Početak glavnog pretresa zakazan je za 17. septembar, kada će biti pozvan svjedok Radivoje Ostojić, dok će svjedok O1 biti ispitan naknadno putem videolinka, s obzirom na to da se nalazi van BiH, pod mjerama zaštite.

Podsjetimo, Apelaciono vijeće, kojim predsjedava sudija Tihomir Lukes i pred kojim je jutros počeo drugostepeni proces, 8. juna je ukinulo prvostepenu presudu, kojom su Orić i Muhić bili oslobođeni krivnje, te naredilo novo održavanje glavnog pretresa.

Prvostepeno vijeće Suda BiH u oktobru prošle godine je utvrdilo da Tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice u kojoj je navedeno da su Orić i Muhić, u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac, na području općina Srebrenica i Bratunac, ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Mitra Savića i Milutina Miloševića.

Obnovljeno suđenje Oriću i Muhiću - 03.09.2018.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.